Így terítsd meg az asztalt tökéletesen – teljes útmutató

Egy elegáns vacsora vagy ünnepi alkalom nemcsak a finom ételekről szól, hanem a hangulatról is. A megfelelő asztalterítés kulcsszerepet játszik abban, hogy a vendégek igazán különlegesnek érezzék magukat. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet a sok villa, kés és pohár, valójában néhány egyszerű szabály betartásával bárki profi módon megterítheti az asztalt.
Az alapok: a tányér és a szalvéta helye
A középpontban mindig a tányér áll. Ettől balra kerülnek a villák, jobbra a kések és a kanál, felül pedig a desszertes eszközök. A szalvétát a bal oldalra, a villák mellé helyezzük, vagy stílusosan a tányér közepére is tehetjük.
A villák sorrendje
- Bal szélen a salátavilla.
- Középen a halvilla.
- Jobbra, a tányérhoz legközelebb a húsvilla.
A kések és kanál
- A tányér jobb oldalán belül a húskés.
- Mellette a halkés.
- Kívül a leveses kanál.
- A külön tenger gyümölcsei villa szintén a jobb oldalra kerül.
Desszertes eszközök
A tányér fölé, vízszintesen helyezzük el a desszertkanalat és a tortavillát. Így kéznél lesznek, amikor eljön az édesség ideje.
Poharak rendje
A poharak a tányér jobb felső részén kapnak helyet. A sorrend a következő:
Pohár | Elhelyezés |
---|---|
Vízespohár | Középen, legfelül |
Pezsgőspohár | Jobbra a vízespohártól |
Fehérboros pohár | A pezsgőspohár alatt |
Vörösboros pohár | Bal oldalt, lentebb |
Kiegészítők: kenyértányér és névkártya
A kenyértányér mindig a tányér bal felső részén van, mellé kerül a vajkés. Ha névkártyát használunk, azt a kenyértányér mellé helyezzük.
Összegzés
A tökéletes asztalterítés titka az, hogy minden eszköznek megvan a pontos helye. Ha követed a fenti sorrendet, garantáltan lenyűgözöd a vendégeket, és az étkezés különleges hangulatban telik majd.