Így terítsd meg az asztalt tökéletesen – teljes útmutató

Így terítsd meg az asztalt tökéletesen – teljes útmutató

Egy elegáns vacsora vagy ünnepi alkalom nemcsak a finom ételekről szól, hanem a hangulatról is. A megfelelő asztalterítés kulcsszerepet játszik abban, hogy a vendégek igazán különlegesnek érezzék magukat. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet a sok villa, kés és pohár, valójában néhány egyszerű szabály betartásával bárki profi módon megterítheti az asztalt.

terites-infografika

Az alapok: a tányér és a szalvéta helye

A középpontban mindig a tányér áll. Ettől balra kerülnek a villák, jobbra a kések és a kanál, felül pedig a desszertes eszközök. A szalvétát a bal oldalra, a villák mellé helyezzük, vagy stílusosan a tányér közepére is tehetjük.

A villák sorrendje

  • Bal szélen a salátavilla.
  • Középen a halvilla.
  • Jobbra, a tányérhoz legközelebb a húsvilla.

A kések és kanál

  • A tányér jobb oldalán belül a húskés.
  • Mellette a halkés.
  • Kívül a leveses kanál.
  • A külön tenger gyümölcsei villa szintén a jobb oldalra kerül.

Desszertes eszközök

A tányér fölé, vízszintesen helyezzük el a desszertkanalat és a tortavillát. Így kéznél lesznek, amikor eljön az édesség ideje.

Poharak rendje

A poharak a tányér jobb felső részén kapnak helyet. A sorrend a következő:

Pohár Elhelyezés
Vízespohár Középen, legfelül
Pezsgőspohár Jobbra a vízespohártól
Fehérboros pohár A pezsgőspohár alatt
Vörösboros pohár Bal oldalt, lentebb

Kiegészítők: kenyértányér és névkártya

A kenyértányér mindig a tányér bal felső részén van, mellé kerül a vajkés. Ha névkártyát használunk, azt a kenyértányér mellé helyezzük.

Összegzés

A tökéletes asztalterítés titka az, hogy minden eszköznek megvan a pontos helye. Ha követed a fenti sorrendet, garantáltan lenyűgözöd a vendégeket, és az étkezés különleges hangulatban telik majd.