Tavaszi-nyári zöldségek helyes tárolása – Tippek, hogy tovább frissek maradjanak

Tavaszi-nyári zöldségek helyes tárolása – Tippek, hogy tovább frissek maradjanak

A tavaszi és nyári hónapokban bőségesen elérhetőek a friss zöldségek, de sokszor előfordul, hogy néhány nap alatt elveszítik frissességüket, ízüket vagy állagukat. A helyes tárolás segít abban, hogy tovább élvezhessük a szezon ízeit. Az alábbiakban összegyűjtöttem a leggyakoribb tavaszi-nyári zöldségek tárolási praktikáit.

Paradicsom

A paradicsomot soha ne tedd hűtőbe! A hideg tönkreteszi az ízét és lisztes lesz az állaga. Tartsd szobahőmérsékleten, lehetőleg árnyékos helyen, és csak akkor tedd hűtőbe, ha már nagyon érett, és nem tudod azonnal felhasználni.

Paprika

A paprikát hűtőben, zöldséges rekeszben érdemes tárolni, de ne mosd meg előre, mert a nedvesség gyorsítja a romlást. Ha már megmostad, töröld szárazra, és papírtörlőbe csomagolva tedd a hűtőbe.

Uborka

Az uborka érzékeny a hidegre, ezért a hűtő alsó polcán vagy zöldséges rekeszben, de nem a leghidegebb részen tárold. Ha túl hideg helyen van, megpuhulhat és elveszítheti ropogósságát.

Saláta, spenót, leveles zöldségek

A leveles zöldségeket mosás után jól csepegtesd le, majd papírtörlőbe csomagolva, műanyag vagy zárható zacskóban tedd a hűtőbe. Így tovább frissek maradnak, és nem fonnyadnak meg gyorsan.

Cukkini, padlizsán

A cukkinit és a padlizsánt is inkább szobahőmérsékleten, árnyékos helyen tárold, de ha nagyon meleg van, rövid ideig a hűtőben is elállnak. Ne tedd őket közvetlenül a hűtő leghidegebb részébe, mert megpuhulhatnak.

Hagymafélék, fokhagyma

A hagymát és a fokhagymát száraz, hűvös, jól szellőző helyen tárold, például kamrában vagy spájzban. Ne tedd hűtőbe, mert ott könnyen megpenészednek vagy kihajtanak.

Zöldborsó, zöldbab

A zöldborsót és a zöldbabot hűtőben, zárt zacskóban vagy dobozban érdemes tartani, hogy ne száradjanak ki. Felhasználás előtt érdemes megmosni őket.

Sárgarépa, retek

A sárgarépát és a retket a hűtő zöldséges rekeszében, műanyag zacskóban vagy dobozban tárold. Ha a zöldjüket rajtuk hagyod, az gyorsítja a fonnyadást, ezért érdemes azt eltávolítani.

Összefoglalás

A zöldségek helyes tárolása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tovább frissek, ízletesek és tápanyagdúsak maradjanak. Mindig figyelj arra, hogy melyik zöldség mit igényel: van, amelyik a hűtőben, van, amelyik szobahőmérsékleten érzi jól magát. Ha ezeket a tippeket betartod, a tavaszi-nyári zöldségek sokáig élvezhetőek maradnak az asztalon!