🍅 Házi szószok – ketchup, pizza- és marinara szósz

🍅 Házi szószok – ketchup, pizza- és marinara szósz

Ha egyszer kipróbálod, mennyire más élmény a bolt helyett otthon összedobni a saját szószaidat, utána már nem akarsz visszatérni az üveges verziókhoz. Nemcsak finomabbak és frissebbek lesznek, hanem azt is pontosan tudod, mi kerül bele. Most mutatok három alapklasszikust, amikből egy komplett olaszos menüt varázsolhatsz: ketchup a sült krumplihoz, pizza szósz a házi pizzához, és marinara a tésztákhoz.

🍟 Házi paradicsomos ketchup

Hozzávalók:

  • 2 csĂ©sze friss paradicsom, turmixolva

  • 1/4 csĂ©sze fehĂ©r ecet

  • 1/4 csĂ©sze cukor

  • 1/2 tk sĂł

  • 1/4 tk fekete bors

  • 1/2 tk fokhagymapor

  • 1/2 tk hagymapor

  • 1 tk Worcestershire szĂłsz

Elkészítés:

  1. A turmixolt paradicsomot tedd egy lábasba, és lassú tűzön kezdd el főzni.

  2. Add hozzá az összes többi hozzávalót.

  3. Kevergesd és főzd kb. 20–25 percig, míg sűrű, krémes ketchup állaga nem lesz.
    👉 Tipp: ha extra sima állagot szeretnél, egy szűrőn át is passzírozhatod.


🍕 Házi pizza szósz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv darabolt paradicsom

  • 2 ek paradicsompĂĽrĂ©

  • 2 ek olĂ­vaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma, aprĂłra vágva

  • 1 tk sĂł

  • 1/2 tk fekete bors

  • 1 tk szárĂ­tott oregánĂł

  • 1/2 tk szárĂ­tott bazsalikom

  • 1/2 tk chilipehely (opcionális)

  • 1/2 tk cukor

Elkészítés:

  1. Olajon futtasd meg a fokhagymát, majd keverd hozzá a paradicsompürét.

  2. Add hozzá a darabolt paradicsomot, majd a fűszereket és a cukrot.

  3. Főzd kb. 15 percig, amíg szépen besűrűsödik.
    👉 Tipp: ha szereted a „pizzéria feelinget”, egy kevés reszelt parmezánt is keverhetsz bele a végén.


🍝 Házi marinara szósz

Hozzávalók:

  • 2 ek olĂ­vaolaj

  • 1 kis fej vöröshagyma, aprĂłra vágva

  • 3 gerezd fokhagyma, aprĂ­tva

  • 1 konzerv darabolt paradicsom

  • 1 tk sĂł

  • 1/2 tk fekete bors

  • 1 tk szárĂ­tott oregánĂł

  • 1/2 tk chilipehely

  • 1 tk cukor

  • 1/4 csĂ©sze friss bazsalikom, aprĂłra vágva

Elkészítés:

  1. Az olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát.

  2. Dobd rá a paradicsomot és a fűszereket.

  3. Főzd kb. 20 percig, majd a végén keverd bele a friss bazsalikomot.
    👉 Tipp: mennyei lesz friss spagettin, de szószalapként húsgombóchoz is zseniális.


🌟 Plusz gasztrosztori

Amikor először főztem házi ketchupt, a család azt hitte, hogy valami újfajta paradicsomlevest készítek – annyira illatozott a konyha. Aztán a sült krumpli mellé odatettem, és onnantól nem volt kérdés, hogy többé nem veszünk bolti tubust.