4 szuper házi szósz, amitől a konyhád egy ázsiai street food piac lesz 🍜✨

4 szuper házi szósz, amitől a konyhád egy ázsiai street food piac lesz 🍜✨

Ugye te is imádod, amikor egy gyors wokos fogás vagy egy ropogós csirke olyan szaftot kap, hogy még a villát is megnyalnád utána? Na, itt a titok: a szósz! Most mutatok neked 4 alapreceptet, amivel pillanatok alatt profi street food hangulatot varázsolhatsz otthonra. Mindegyik egyszerű, alapanyagok többsége simán beszerezhető, és az ízük… nos, garantáltan elvarázsol.

🌿 Teriyaki szósz – az édes-sós klasszikus

Ez a japán kedvenc tökéletes grillezett húsokhoz, wokban sült zöldségekhez, vagy akár lazachoz is.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze szójaszósz

  • 1/4 csésze barna cukor

  • 1 1/2 tk friss, aprított gyömbér

  • 1 tk aprított fokhagyma

  • 1 ek méz

  • 1 tk szezámolaj

  • 3 tk mirin

  • 1/4 csésze víz + 3 tk keményítő (sűrítéshez)

Elkészítés:

  1. Keverd össze az összes alapanyagot (a keményítős vizet a végén add hozzá).

  2. Főzd pár percig, amíg szépen besűrűsödik.
    👉 Tipp: locsold rá sülés közben a húsra, hogy karamellizált fényt és extra ízt kapjon!


🍲 Stir-fry szósz – a wok elengedhetetlen társa

Ha szeretsz gyorsan összedobni egy zöldséges-csirkés tésztát, ez a szósz lesz az új legjobb barátod.

Hozzávalók:

  • 1 1/2 csésze csirkealaplé

  • 1 ek Shaoxing bor (ha nincs, fehérbor is megteszi)

  • 1 ek barna cukor

  • 2 tk szezámolaj

  • 1/4 csésze szójaszósz

  • 2 ek osztrigaszósz

  • 1/4 tk fehér bors

  • 1/4 tk só

Elkészítés:

  1. Mindent keverj össze egy tálban.

  2. Használhatod pácoláshoz, vagy közvetlenül a wokban a zöldségekre öntve.
    👉 Tipp: ha szereted csípősen, dobj bele egy kevés chiliolajat is!


🍊 Narancsos szósz – friss, citrusos csoda

Pont olyan, mint amit a kedvenc kínai éttermedben a csirkére locsolnak. Kicsit édes, kicsit savanykás, nagyon ragadós.

Hozzávalók:

  • 1 csésze narancslé

  • 1/4 csésze barna cukor

  • 2 ek rizsecet

  • 1/4 csésze szójaszósz

  • 1 ek friss, aprított gyömbér

  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva

  • 1 tk chilipehely

  • 1 narancs héja

  • 1 ek keményítő

Elkészítés:

  1. Főzd össze a hozzávalókat (a keményítőt vízzel keverd ki előtte).

  2. Hagyd, hogy selymesen besűrűsödjön.
    👉 Tipp: ha szereted az intenzív narancsos ízt, használj frissen facsart levet és extra reszelt héjat!


🍍 Édes-savanyú szósz – a legnagyobb közönségkedvenc

Igen, ez az, amit a sült ananászos csirkegolyókra öntenek. Garantált retro hangulat!

Hozzávalók:

  • 1 csésze ananászlé (konzervből tökéletes)

  • 3/4 csésze világosbarna cukor

  • 1/3 csésze rizsecet

  • 3 ek ketchup

  • 2 ek szójaszósz

  • 1 1/2 ek keményítő

Elkészítés:

  1. Keverd össze a hozzávalókat, és lassan főzd, amíg fényes és ragacsos nem lesz.

  2. Mehet rá sült húsokra, zöldségekre, vagy akár tavaszi tekercs mellé mártogatónak.
    👉 Tipp: ha van kéznél friss ananász, kockázd bele – instant gourmet hatás!


🥢 Extra: így tálald

  • Szórd meg szezámmaggal a kész ételt.

  • Tegyél mellé friss koriandert vagy újhagymát.

  • Egy tál rizs vagy pirított tészta mellé máris olyan érzésed lesz, mintha egy ázsiai food trucknál ennétek a haverokkal.