4 szuper házi szósz, amitől a konyhád egy ázsiai street food piac lesz 🍜✨

Ugye te is imádod, amikor egy gyors wokos fogás vagy egy ropogós csirke olyan szaftot kap, hogy még a villát is megnyalnád utána? Na, itt a titok: a szósz! Most mutatok neked 4 alapreceptet, amivel pillanatok alatt profi street food hangulatot varázsolhatsz otthonra. Mindegyik egyszerű, alapanyagok többsége simán beszerezhető, és az ízük… nos, garantáltan elvarázsol.
🌿 Teriyaki szósz – az édes-sós klasszikus
Ez a japán kedvenc tökéletes grillezett húsokhoz, wokban sült zöldségekhez, vagy akár lazachoz is.
Hozzávalók:
-
1/2 csésze szójaszósz
-
1/4 csésze barna cukor
-
1 1/2 tk friss, aprított gyömbér
-
1 tk aprított fokhagyma
-
1 ek méz
-
1 tk szezámolaj
-
3 tk mirin
-
1/4 csésze víz + 3 tk keményítő (sűrítéshez)
Elkészítés:
-
Keverd össze az összes alapanyagot (a keményítős vizet a végén add hozzá).
-
Főzd pár percig, amíg szépen besűrűsödik.
👉 Tipp: locsold rá sülés közben a húsra, hogy karamellizált fényt és extra ízt kapjon!
🍲 Stir-fry szósz – a wok elengedhetetlen társa
Ha szeretsz gyorsan összedobni egy zöldséges-csirkés tésztát, ez a szósz lesz az új legjobb barátod.
Hozzávalók:
-
1 1/2 csésze csirkealaplé
-
1 ek Shaoxing bor (ha nincs, fehérbor is megteszi)
-
1 ek barna cukor
-
2 tk szezámolaj
-
1/4 csésze szójaszósz
-
2 ek osztrigaszósz
-
1/4 tk fehér bors
-
1/4 tk só
Elkészítés:
-
Mindent keverj össze egy tálban.
-
Használhatod pácoláshoz, vagy közvetlenül a wokban a zöldségekre öntve.
👉 Tipp: ha szereted csípősen, dobj bele egy kevés chiliolajat is!
🍊 Narancsos szósz – friss, citrusos csoda
Pont olyan, mint amit a kedvenc kínai éttermedben a csirkére locsolnak. Kicsit édes, kicsit savanykás, nagyon ragadós.
Hozzávalók:
-
1 csésze narancslé
-
1/4 csésze barna cukor
-
2 ek rizsecet
-
1/4 csésze szójaszósz
-
1 ek friss, aprított gyömbér
-
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
-
1 tk chilipehely
-
1 narancs héja
-
1 ek keményítő
Elkészítés:
-
Főzd össze a hozzávalókat (a keményítőt vízzel keverd ki előtte).
-
Hagyd, hogy selymesen besűrűsödjön.
👉 Tipp: ha szereted az intenzív narancsos ízt, használj frissen facsart levet és extra reszelt héjat!
🍍 Édes-savanyú szósz – a legnagyobb közönségkedvenc
Igen, ez az, amit a sült ananászos csirkegolyókra öntenek. Garantált retro hangulat!
Hozzávalók:
-
1 csésze ananászlé (konzervből tökéletes)
-
3/4 csésze világosbarna cukor
-
1/3 csésze rizsecet
-
3 ek ketchup
-
2 ek szójaszósz
-
1 1/2 ek keményítő
Elkészítés:
-
Keverd össze a hozzávalókat, és lassan főzd, amíg fényes és ragacsos nem lesz.
-
Mehet rá sült húsokra, zöldségekre, vagy akár tavaszi tekercs mellé mártogatónak.
👉 Tipp: ha van kéznél friss ananász, kockázd bele – instant gourmet hatás!
🥢 Extra: így tálald
-
Szórd meg szezámmaggal a kész ételt.
-
Tegyél mellé friss koriandert vagy újhagymát.
-
Egy tál rizs vagy pirított tészta mellé máris olyan érzésed lesz, mintha egy ázsiai food trucknál ennétek a haverokkal.