Paradicsom 2 évig? Simán! A tuti recept, amihez nem kell ecet!

Paradicsom 2 évig? Simán! A tuti recept, amihez nem kell ecet!

A paradicsom imádja a nyarat, de sajnos hamar megadja magát. Viszlát, friss íz? Dehogy! Ezzel a szuper egyszerű módszerrel akár két évig is elteheted a kedvenc piros bogyóidat, ráadásul természetesen, és az ízük is megmarad!

Mire lesz szükséged?

  • Friss, érett paradicsom (minél szebb, annál jobb!)
  • Üvegek, amik jól zárnak (a nagyi befőttes üvegei tökéletesek)
  • Egy nagy fazék (ebben fogunk varázsolni)
  • Tiszta konyharuha (a szárazság a barátunk)
  • Hűvös, sötét hely (a titkos rejtekhely a paradicsomoknak)

Hogyan tartósítsd a paradicsomot?

  1. Mosás és szárítás: Válogasd ki a legszuperebb paradicsomokat, mosd meg őket alaposan, és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.
  2. Üvegek sterilizálása: Forrald ki az üvegeket és a fedőket 10 percig, majd hagyd őket megszáradni. Ez a lépés nagyon fontos, hogy ne romoljon meg a paradicsom!
  3. Blansírozás és hámozás: Dobd a paradicsomokat forró vízbe 30-40 másodpercre, majd azonnal tedd őket jeges vízbe. Így könnyen le tudod húzni a héjukat.
  4. Üvegek megtöltése: Pakold az egész vagy darabolt paradicsomokat szorosan az üvegekbe. Fontos: ne tegyél hozzá vizet vagy ecetet!
  5. Lezárás és forralás: Zárd le az üvegeket, és tedd őket egy fazék forrásban lévő vízbe. Forrald 45 percig, hogy vákuum keletkezzen.
  6. Hűtés és tárolás: Hagyd az üvegeket kihűlni, majd tedd őket egy sötét, hűvös helyre.

Tippek a tároláshoz:

  • Használat előtt ellenőrizd a fedőket: ha benyomható, dobd ki az üveget.
  • Óvd az üvegeket a hőtől és a napfénytől.
  • Mindig tiszta eszközökkel nyúlj a paradicsomokhoz.

Élvezd a friss ízű paradicsomot egész évben ezzel az egyszerű, természetes módszerrel!

Néhány fontos tudnivaló a paradicsom tartósításának módjai ecet és tartósítószer nélkül:

  • Hőkezelés (dunsztolás): A lezárt üvegeket hőkezeléssel sterilizálják. A magas hőmérséklet elpusztítja a mikroorganizmusokat, és a légmentesen zárt üveg megakadályozza a további szennyeződést. Ez a módszer alkalmas paradicsomlé, passzírozott paradicsom, lecsó és más paradicsomos készítmények tartósítására.
  • Magas savtartalom: A paradicsom természetes savtartalma is segít a tartósításban, de ez önmagában nem elegendő a hosszú távú tároláshoz.

Azonban a hőkezelés sem garantálja a korlátlan eltarthatóságot. A nem megfelelően sterilizált üvegekben vagy a nem elég savas paradicsomban a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodhat, ami botulizmust okozhat, ami egy súlyos, akár halálos idegméreg.

Eltarthatóság:

  • A megfelelően dunsztolt paradicsom általában 1-2 évig eláll.
  • Fontos, hogy a tárolás hűvös, sötét helyen történjen.
  • Felbontás után a paradicsomot hűtőben kell tárolni, és néhány napon belül el kell fogyasztani.

Biztonsági tippek:

  • Mindig alaposan mosd meg a paradicsomot és az üvegeket.
  • Használj tiszta eszközöket a tartósításhoz.
  • A dunsztolást a megfelelő hőmérsékleten és ideig végezd.
  • Felbontás előtt ellenőrizd az üvegek tetejét. Ha a tető púpos, vagy a tartalom gyanús szagú, ne fogyaszd el!