Paradicsom 2 évig? Simán! A tuti recept, amihez nem kell ecet!

A paradicsom imádja a nyarat, de sajnos hamar megadja magát. Viszlát, friss íz? Dehogy! Ezzel a szuper egyszerű módszerrel akár két évig is elteheted a kedvenc piros bogyóidat, ráadásul természetesen, és az ízük is megmarad!
Mire lesz szükséged?
- Friss, érett paradicsom (minél szebb, annál jobb!)
- Üvegek, amik jól zárnak (a nagyi befőttes üvegei tökéletesek)
- Egy nagy fazék (ebben fogunk varázsolni)
- Tiszta konyharuha (a szárazság a barátunk)
- Hűvös, sötét hely (a titkos rejtekhely a paradicsomoknak)
Hogyan tartósítsd a paradicsomot?
- Mosás és szárítás: Válogasd ki a legszuperebb paradicsomokat, mosd meg őket alaposan, és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.
- Üvegek sterilizálása: Forrald ki az üvegeket és a fedőket 10 percig, majd hagyd őket megszáradni. Ez a lépés nagyon fontos, hogy ne romoljon meg a paradicsom!
- Blansírozás és hámozás: Dobd a paradicsomokat forró vízbe 30-40 másodpercre, majd azonnal tedd őket jeges vízbe. Így könnyen le tudod húzni a héjukat.
- Üvegek megtöltése: Pakold az egész vagy darabolt paradicsomokat szorosan az üvegekbe. Fontos: ne tegyél hozzá vizet vagy ecetet!
- Lezárás és forralás: Zárd le az üvegeket, és tedd őket egy fazék forrásban lévő vízbe. Forrald 45 percig, hogy vákuum keletkezzen.
- Hűtés és tárolás: Hagyd az üvegeket kihűlni, majd tedd őket egy sötét, hűvös helyre.
Tippek a tároláshoz:
- Használat előtt ellenőrizd a fedőket: ha benyomható, dobd ki az üveget.
- Óvd az üvegeket a hőtől és a napfénytől.
- Mindig tiszta eszközökkel nyúlj a paradicsomokhoz.
Élvezd a friss ízű paradicsomot egész évben ezzel az egyszerű, természetes módszerrel!
Néhány fontos tudnivaló a paradicsom tartósításának módjai ecet és tartósítószer nélkül:
- Hőkezelés (dunsztolás): A lezárt üvegeket hőkezeléssel sterilizálják. A magas hőmérséklet elpusztítja a mikroorganizmusokat, és a légmentesen zárt üveg megakadályozza a további szennyeződést. Ez a módszer alkalmas paradicsomlé, passzírozott paradicsom, lecsó és más paradicsomos készítmények tartósítására.
- Magas savtartalom: A paradicsom természetes savtartalma is segít a tartósításban, de ez önmagában nem elegendő a hosszú távú tároláshoz.
Azonban a hőkezelés sem garantálja a korlátlan eltarthatóságot. A nem megfelelően sterilizált üvegekben vagy a nem elég savas paradicsomban a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodhat, ami botulizmust okozhat, ami egy súlyos, akár halálos idegméreg.
Eltarthatóság:
- A megfelelően dunsztolt paradicsom általában 1-2 évig eláll.
- Fontos, hogy a tárolás hűvös, sötét helyen történjen.
- Felbontás után a paradicsomot hűtőben kell tárolni, és néhány napon belül el kell fogyasztani.
Biztonsági tippek:
- Mindig alaposan mosd meg a paradicsomot és az üvegeket.
- Használj tiszta eszközöket a tartósításhoz.
- A dunsztolást a megfelelő hőmérsékleten és ideig végezd.
- Felbontás előtt ellenőrizd az üvegek tetejét. Ha a tető púpos, vagy a tartalom gyanús szagú, ne fogyaszd el!