Felhőkenyér – könnyű, mint a levegő! ☁️🍞

Felhőkenyér – könnyű, mint a levegő! ☁️🍞

Van az a pillanat, amikor valami szénhidrátmentes, légies és mégis kenyérszerű finomságra vágysz… na, ilyenkor jön a felhőkenyér! Ez a kis „csoda” nemcsak diétabarát, hanem meglepően finom és szuper puha is. Az állaga valahol a habcsók és a piskóta között van, de simán helyettesítheti a kenyeret – sósan vagy akár édesen is.

A legjobb benne, hogy pár hozzávalóból, kevés macerával készül, és mindig elvarázsolja a vendégeket a könnyedségével. Mutatom is, hogyan!

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók (kb. 8–10 darabhoz)

  • 3 közepes tojás

  • 12,5 dkg ricotta

  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

  • só ízlés szerint


Elkészítés lépésről lépésre

  1. Tojások szétválasztása
    A fehérjét tedd egy tiszta tálba, és verd kemény habbá.

  2. Krémes alap
    A tojások sárgáját keverd simára a ricottával, szódabikarbónával és egy csipet sóval.

  3. Habosítás
    Először a tojáshab 1/3 részét forgasd bele a ricottás keverékbe, hogy fellazítsd. Ezután a maradék habot két részletben, óvatosan spatulával forgasd hozzá.

  4. Formázás
    Sütőpapírral bélelt tepsire kanalazz jó evőkanálnyi adagokat, és a kanál hátával simítsd őket kör alakúra.

  5. Sütés
    150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt süsd aranyszínűre.

  6. Pihentetés
    Vedd ki a sütőből, és hagyd langyosra vagy teljesen kihűlni – ekkor éri el az igazi felhő-textúrát.


Tipp:

  • Ha édes változatot szeretnél, szórj a tetejére fahéjat és eritritet, vagy kend meg lekvárral, Nutellával.

  • A sós verzió szendvicsalapnak tökéletes: sonkával, sajttal, salátával igazi diétabarát alternatíva.

  • Légmentesen zárva 2 napig puha marad, de frissen a legjobb!


Emlékszem, amikor először sütöttem, azt hittem, elszúrtam: túl könnyű lett, mintha el akarna repülni a tányérról. A család meg csak nevetett, aztán mindenki repetázott… Azóta „felhőcsodának” hívjuk nálunk. 🌤️