Felhőkenyér – könnyű, mint a levegő! ☁️🍞

Van az a pillanat, amikor valami szénhidrátmentes, légies és mégis kenyérszerű finomságra vágysz… na, ilyenkor jön a felhőkenyér! Ez a kis „csoda” nemcsak diétabarát, hanem meglepően finom és szuper puha is. Az állaga valahol a habcsók és a piskóta között van, de simán helyettesítheti a kenyeret – sósan vagy akár édesen is.
A legjobb benne, hogy pár hozzávalóból, kevés macerával készül, és mindig elvarázsolja a vendégeket a könnyedségével. Mutatom is, hogyan!
⏱ Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (kb. 8–10 darabhoz)
-
3 közepes tojás
-
12,5 dkg ricotta
-
1/2 teáskanál szódabikarbóna
-
só ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre
-
Tojások szétválasztása
A fehérjét tedd egy tiszta tálba, és verd kemény habbá. -
Krémes alap
A tojások sárgáját keverd simára a ricottával, szódabikarbónával és egy csipet sóval. -
Habosítás
Először a tojáshab 1/3 részét forgasd bele a ricottás keverékbe, hogy fellazítsd. Ezután a maradék habot két részletben, óvatosan spatulával forgasd hozzá. -
Formázás
Sütőpapírral bélelt tepsire kanalazz jó evőkanálnyi adagokat, és a kanál hátával simítsd őket kör alakúra. -
Sütés
150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt süsd aranyszínűre. -
Pihentetés
Vedd ki a sütőből, és hagyd langyosra vagy teljesen kihűlni – ekkor éri el az igazi felhő-textúrát.
✨ Tipp:
-
Ha édes változatot szeretnél, szórj a tetejére fahéjat és eritritet, vagy kend meg lekvárral, Nutellával.
-
A sós verzió szendvicsalapnak tökéletes: sonkával, sajttal, salátával igazi diétabarát alternatíva.
-
Légmentesen zárva 2 napig puha marad, de frissen a legjobb!
Emlékszem, amikor először sütöttem, azt hittem, elszúrtam: túl könnyű lett, mintha el akarna repülni a tányérról. A család meg csak nevetett, aztán mindenki repetázott… Azóta „felhőcsodának” hívjuk nálunk. 🌤️