Ropogós sajtos tallér – a retró kedvenc új köntösben

Ropogós sajtos tallér – a retró kedvenc új köntösben

Na, ki emlékszik még a gyerekkor nagy kedvencére, a sajtos tallérra? 🤩 Ez az a retró nasi, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni – egy kis sós, ropogós, sajtos finomság, ami mindig elfogy még melegében. Most mutatok egy szuper receptet, amivel garantáltan visszarepülsz az időben, csak éppen egy kicsit modernebb, frissebb formában.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt

  • 25 dkg trappista sajt (nagy lyukú reszelőn reszelve, ettől lesz jó ropogós)

  • 2 tojás

  • 18 dkg zsír

  • fél evőkanál só

  • 2 evőkanál tejföl

  • buborékos víz vagy ásványvíz (amennyi kell a jó állaghoz)


Elkészítés lépésről lépésre

  1. Reszeljünk! A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hogy szép nagy darabkák maradjanak benne – ez adja a tallér igazi lelkét.

  2. Tészta összeállítása: A lisztet, a zsírt, a tojásokat, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, hozzáadjuk a sajtot, majd apránként buborékos vízzel vagy ásványvízzel lazítjuk. A lényeg, hogy egy rugalmas, de nem túl lágy tésztát kapjunk.

  3. Pihentetés: A tésztát lefedve pihentessük a hűtőben legalább 1 órát – de akár egy egész éjszakát is maradhat ott, annál jobb lesz!

  4. Sütés: A tésztából kis gombócokat formázunk, majd tallérsütőben (elektromos vagy retró kézi sütőben) szép aranybarnára sütjük őket.


Tipp

👉 Ha extra ízt szeretnél, keverj a tésztába egy csipet fokhagymaport vagy köményt – mennyei lesz!
👉 Frissen, még langyosan a legjobb, de jól zárható dobozban napokig ropogós marad.


Tálalás

Én imádom friss, ropogós zöldségekkel, egy pohár hideg sör vagy fröccs mellé, de filmnézős esti rágcsának is verhetetlen. És figyelj: ha vendégek jönnek, tuti ez lesz az első, ami elfogy az asztalról! 😋


Most már csak egy jó társaság kell hozzá – és indulhat a nosztalgia-élmény!