Így készítsd el a tökéletes húsvéti sonkát – egyszerűen és stílusosan!

Így készítsd el a tökéletes húsvéti sonkát – egyszerűen és stílusosan!

Ha húsvét, akkor sonka! De hogyan készítsd el úgy, hogy mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját? Mutatjuk a receptet, ami nemcsak hagyományos, de garantáltan sikeres is lesz!

Elkészítési idő: 175 perc

Hozzávalók:

  • 2 kg sonka (ha nem kötözött, lazán átkötözheted, hogy főzés közben ne essen szét)
  • 2 fej vöröshagyma (héjastól)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál bors
  • Köménymag (ízlés szerint)
  • 2 db babérlevél

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Áztatás: A sonkát már előző este áztasd be hideg vízbe. Ez segít, hogy a felesleges só kiázzon belőle, és még finomabb legyen.

  2. Főzés: Másnap friss vízben tedd fel főni. Add hozzá a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a köménymagot és a babérlevelet.

  3. Időzítés: A főzési idő egyszerű szabályt követ: ahány kiló a sonka, annyi órát kell főnie. Tehát egy 2 kg-os sonkát kb. 2-3 órán át főzz csendes, gyöngyöző forrásban, lefedve. Ha nem vagy biztos benne, hogy megpuhult, egy hústűvel ellenőrizheted.

  4. Hűtés: Ha a sonka megfőtt, hagyd a saját levében teljesen kihűlni. Ezután emeld ki, törölgesd szárazra, és csomagold alufóliába. Tedd a hűtőbe legalább fél napra, hogy szépen megdermedjen és könnyen szeletelhető legyen. Ha kötözött sonkát használtál, a kötöző anyagot csak szeletelés előtt távolítsd el.

  5. Tojásfőzés a sonkalében: A sonkaléből vegyél ki annyit, amennyi a főzni kívánt tojásokhoz elegendő. Fontos, hogy a tojásokat szobahőmérsékletűre melegítsd, mielőtt a sonkalébe teszed, így elkerülheted, hogy megrepedjenek.

  6. Maradék sonkalé: A megmaradt sonkalét szűrd le, és tárold üvegben a hűtőben. Később bableveshez, káposztás ételekhez vagy akár sonkaleveshez is felhasználhatod – igazi kincs a konyhában!

Tipp:

A sonka mellé tálalj friss tormát, puha kalácsot és főtt tojást – így lesz igazán komplett a húsvéti asztal!

Fiatalos, egyszerű, és garantáltan finom – próbáld ki, és varázsold el a családot ezzel a klasszikus, mégis trendi recepttel! 🐰🥚