🎂 Tejberizses meggyes szelet – a nyár íze egy falatban!

🎂 Tejberizses meggyes szelet – a nyár íze egy falatban!

Ha szereted a gyümölcsös desszerteket, amik egyszerre krémesek, könnyedek és látványosak, ez a tejberizses meggyes szelet igazi telitalálat lesz! Egy lágy kakaós piskótaalap, rajta selymes rizskrém, a tetején pedig friss, zselés meggyréteg – pont az a süti, ami bármikor feldob egy délutánt.

🧂 Hozzávalók (kb. 10 szelethez)

A piskótához:

  • 3 tojás

  • 3 ek. cukor

  • 2 ek. rizsliszt

  • 2 ek. holland kakaópor

A krémhez:

  • 15 dkg kerekszemű rizs

  • 6–7 dl tej

  • 4 ek. cukor

  • 1 tasak vaníliás cukor

  • 8 g étkezési zselatin (kb. 1 tasak fele)

  • 2 dl tejszín

A meggyes réteghez:

  • 8 g étkezési zselatin

  • 40 dkg meggy (friss vagy fagyasztott)

  • 2 dl meggylé vagy víz

  • 3 ek. cukor

  • 1 mk. őrölt fahéj

A tetejére:

  • 5 dkg gluténmentes étcsokoládé-forgács

👩‍🍳 Elkészítés

1️⃣ A piskóta:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a rizslisztet és a kakaóport. A masszát a tepsibe simítjuk, és kb. 12–15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

2️⃣ A tejberizses krém:
A rizst a tejben a cukorral és a vaníliás cukorral puhára főzzük. Még melegen belekeverjük az előzőleg vízben feloldott zselatint. Ha langyosra hűlt, hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot, majd a piskótára simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.

3️⃣ A meggyes réteg:
A meggyet a lével (vagy vízzel), cukorral és fahéjjal felforraljuk, majd hozzákeverjük az előzőleg beáztatott zselatint. Langyosra hűtjük, és a rizses krémre öntjük. Ismét hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed.

4️⃣ A díszítés:
Tálalás előtt megszórjuk csokoládéforgáccsal.

💡 Tipp:
Ha extra krémességre vágysz, adj a tejberizshez egy kanál mascarponét is – mennyeien selymes lesz!

🕓 Munkaidő: kb. 40 perc
🍒 Fogyasztható: másnap a legfinomabb!