Frissítő ázsiai falatok a nyárra: Vietnámi nyári tekercs

Frissítő ázsiai falatok a nyárra: Vietnámi nyári tekercs

Ha valaha is kerestél egy receptet, ami egyszerre könnyű, friss, és látványos, akkor megtaláltad: a vietnámi nyári tekercs nem csak a forró napok megmentője, hanem egy olyan ízélmény, amit imádni fogsz – főleg, ha nem akarsz órákat a tűzhely mellett tölteni. Ez a fogás a délkelet-ázsiai street food egyik legmenőbb képviselője, ami hidegen, kézzel, mártogatva a legjobb. Tele van friss zöldekkel, ropogós zöldségekkel és fehérjével – és a végén a mogyorós mártás teszi fel az ízkoronát. 😋

🕒 Elkészítési idő:

30 perc

🍽️ Adag:

4 főre


🧺 Hozzávalók:

  • 5 dkg üvegtészta

  • 1 evőkanál rizsecet (lágy)

  • 1 teáskanál cukor

  • csipet só

  • 8 rizspapír lap

  • 8-10 salátalevél (jégsaláta ajánlott)

  • 5-8 mentalevél

  • 5-8 bazsalikomlevél

  • 5 korianderlevél

  • 1 db sárgarépa

  • 3 szem retek

  • 10 dkg főtt garnélarák


👩‍🍳 Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Üvegtészta bevetésre készen:
    Forrázzuk le a tésztát, majd hagyjuk állni pár percig a forró vízben, míg megpuhul. Szűrés után már dolgozhatunk is vele.

  2. Zöldek, fűszerek, zöldségek:
    A salátát, mentalevelet, bazsalikomot és koriandert mossuk meg. A répát és retket vágjuk vékony csíkokra (minél vékonyabb, annál jobb a textúra!).

  3. A rizslap fürdetése:
    Keverjünk meleg vízbe egy kis cukrot, rizsecetet és sót. Ebben áztassuk a rizspapírt 15–20 másodpercig, majd csöpögtessük le. Papírtörlővel óvatosan itassuk le a felesleges vizet.

  4. Töltés és tekerés:
    Minden lap közepére halmozzunk egy keveset a zöldségekből, zöldekből, üvegtésztából és garnélából. A lap két szélét hajtsuk be, majd szorosan tekerjük fel.

  5. Frissen tartás:
    Helyezzük a kész tekercseket egy tányérra, és takarjuk le benedvesített papírtörlővel, hogy ne száradjanak ki, míg az összes el nem készül.


🥜 Mártogatós tipp:

Nem nyári tekercs nyári tekercs mogyorószósz nélkül! Keverj össze mogyoróvajat egy kevés szójaszósszal, lime-lével, fokhagymával és egy csipet chilivel — és már kész is a tökéletes dip!


💡 Tipp:

Ha nem vagy nagy rajongója a garnélának, bátran cseréld ki főtt csirkére, füstölt tofura vagy akár avokádóra. A lényeg a frissesség és a textúrák játéka.


📸 Insta-tipp:

Tálald a tekercseket színes tányéron, szórd meg pár extra zöldfűszerrel, és már mehet is a kép – #nyárízek, #vietnámimágia, #egészségesenfinomat


Könnyű, friss és tele van életérzéssel – ez a vietnámi nyári tekercs. Próbáld ki, és csinálj belőle vacsoraparti-sztárt! 💚