Nyárízű rakott kedvenc: paradicsomos-csirkés cukkini extra sajttal és bazsalikommal

Nyárízű rakott kedvenc: paradicsomos-csirkés cukkini extra sajttal és bazsalikommal

Ha valaha is volt olyan pillanatod, amikor a hűtődben ott figyelt egy magányos cukkini, három paradicsom, és némi sajt, de ötleted sem volt, mihez kezdj velük… nos, akkor ez a recept a te megmentőd lesz! Ez a paradicsomos-csirkés rakott cukkini nemcsak isteni finom, hanem könnyű, gyors és tökéletesen hozza a nyár minden zamatát. A legjobb pedig, hogy egyáltalán nem igényel konyhatündér-diplomát.

🛒 Hozzávalók (kb. 2-3 főre)

  • 1 db cukkini

  • 40 dkg csirkemellfilé

  • só ízlés szerint

  • kevés zsír vagy olívaolaj

  • 3 db paradicsom

  • 20 dkg sajt (trappista, mozzarella vagy amit szeretsz)

  • 1 csokor friss bazsalikom


👩‍🍳 Elkészítés – lépésről lépésre

  1. Előkészületek:

    • A cukkinit alaposan megmosod, majd ferdén vagy hosszában felszeleteled kb. fél centi vastag csíkokra. (Ez adja a “rakottas” jelleg alapját – a vékony szeletek szépen átsülnek!)

    • A csirkemellet vékonyan felszeleteled, megsózod.

    • A paradicsomokat karikára vágod, a sajtot lereszeled.

    • A bazsalikomot leöblíted, lecsipegeted a leveleket.

  2. Csirkesütés:

    • Egy serpenyőben kevés zsiradékon (vagy olívaolajon) mindkét oldalát elősütöd a csirkemellszeleteknek, amíg egy kis színt nem kapnak. Nem kell teljesen átsülniük – a sütő úgyis elvégzi a többit.

  3. Rétegezés:

    • Egy lapos, hőálló tálat kizsírozol. (Pro tipp: ha maradt pecsenyezsír a serpenyőből, ne dobd ki – szuper ízt ad az aljnak!)

    • Alulra jön egy réteg cukkini, rá a sült csirkemell, aztán a paradicsomkarikák.

    • Hintsd meg egy kis reszelt sajttal, szórd meg kevés sóval, és tépkedj rá néhány bazsalikomlevelet.

    • Ismételd meg még egyszer a rétegezést ugyanebben a sorrendben (persze bárhogyan rétegezheted)

    • A tetejére kerüljön extra paradicsom és egy jó adag sajt – ez adja meg a sült, nyúlós koronát!

  4. Sütés:

    • 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig süsd, amíg a sajt szépen rápirul, és az egész illatával betölti a konyhát.


💡 Tipp:

Ha igazán ízbombát szeretnél, turbózd meg egy kis fokhagymás vajjal vagy parmezánforgáccsal a rétegek közé!
Vegetáriánus verzióban a csirkét lecserélheted grillezett padlizsánra vagy halloumira is – ugyanolyan finom lesz.


🍽️ Tálalási tipp:

Langyosan a legjobb, friss bagettel vagy pirított rozskenyérrel. Mellé egy pohár száraz fehérbor vagy egy házi limonádé… és máris olyan, mintha egy mediterrán nyaralás közepén lennél. 🇮🇹✨


📝 Személyes sztori:

Nálunk ez az étel a „hűtőmentő” becenevet kapta – mindig akkor készül, amikor gyorsan kéne valami vacsora, de nem akarom feláldozni az ízeket. Egyszer egy baráti vacsorán dobtam össze sebtiben, és azóta követelik a receptet. Most már nem titok többé. 😄