Forró kedvenc az őszre: házi melegszendvicskrém cukkiniből 🍅🫑

Van egy recept, ami tavaly nálunk akkora siker volt, hogy alig győztük újra és újra készíteni: a házi melegszendvicskrém! Ez az a kence, amit ha egyszer megsütsz, elteszel üvegbe, aztán egy borongós őszi estén előveszel… garantáltan mindenki odalesz érte. Krémes, fűszeres, tele zöldségekkel – és az igazi varázs benne, hogy olyan, mint a nyár íze, bezárva egy üvegbe.
Hozzávalók:
-
2,5 kg cukkini
-
3 kápia paprika
-
3 paradicsom
-
3 vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
1 evőkanál só
-
fél evőkanál őrölt bors
-
fél evőkanál oregánó
-
fél evőkanál bazsalikom
-
fél evőkanál majoranna
-
2 evőkanál olaj
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Előkészítés
A zöldségeket mossuk meg, majd kockázzuk fel. Nem kell túlgondolni, úgyis összeturmixoljuk a végén! -
Fűszerezés
A feldarabolt zöldségeket tepsibe tesszük, rászórjuk a sót és a fűszereket, meglocsoljuk az olajjal. -
Sütés
Betesszük a sütőbe 200 °C-ra, 2 órára. Ezalatt a zöldségek karamellizálódnak, az illatok betöltik a konyhát – itt jön az a pont, amikor a szomszéd át fog csöngetni, hogy “mit sütsz?”. 😅 -
Krémesítés
Amikor minden megpuhult és megsült, elő a botmixer! Pár perc alatt bársonyos, selymes krémet kapunk. -
Üvegezés
Az elkészült melegszendvicskrémet steril üvegekbe kanalazzuk. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni, hogy biztonságosan elálljon. -
Autómatás eljárás (extra biztos módszer)
80 °C-on 30 percig tartósítjuk, és kész is a téli kincstár egyik legjobb darabja!
Tipp:
-
Egy szelet frissen pirított kenyérre kenve, sajttal megszórva és rápirítva egyszerűen mennyei! 🧀
-
Ha szereted a csípőset, tehetsz bele egy kis erős paprikát is – így igazi pikáns változatot kapsz.
-
Ajándékba is szuper: ha szép címkét ragasztasz az üvegre, garantáltan mosolyt csalsz vele bárki arcára.
Tálalási sztori:
Nálunk legutóbb annyira gyorsan fogyott, hogy a férjemnek másnap reggel már csak az üres üveg jutott a hűtőben… Azóta dupla adagot készítek, és mindig félreteszek egy titkos „apa-üveget” is. 😉