Forró kedvenc az őszre: házi melegszendvicskrém cukkiniből 🍅🫑

Forró kedvenc az őszre: házi melegszendvicskrém cukkiniből 🍅🫑

Van egy recept, ami tavaly nálunk akkora siker volt, hogy alig győztük újra és újra készíteni: a házi melegszendvicskrém! Ez az a kence, amit ha egyszer megsütsz, elteszel üvegbe, aztán egy borongós őszi estén előveszel… garantáltan mindenki odalesz érte. Krémes, fűszeres, tele zöldségekkel – és az igazi varázs benne, hogy olyan, mint a nyár íze, bezárva egy üvegbe.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg cukkini

  • 3 kápia paprika

  • 3 paradicsom

  • 3 vöröshagyma

  • 1 fej fokhagyma

  • 1 evőkanál só

  • fél evőkanál őrölt bors

  • fél evőkanál oregánó

  • fél evőkanál bazsalikom

  • fél evőkanál majoranna

  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Előkészítés
    A zöldségeket mossuk meg, majd kockázzuk fel. Nem kell túlgondolni, úgyis összeturmixoljuk a végén!

  2. Fűszerezés
    A feldarabolt zöldségeket tepsibe tesszük, rászórjuk a sót és a fűszereket, meglocsoljuk az olajjal.

  3. Sütés
    Betesszük a sütőbe 200 °C-ra, 2 órára. Ezalatt a zöldségek karamellizálódnak, az illatok betöltik a konyhát – itt jön az a pont, amikor a szomszéd át fog csöngetni, hogy “mit sütsz?”. 😅

  4. Krémesítés
    Amikor minden megpuhult és megsült, elő a botmixer! Pár perc alatt bársonyos, selymes krémet kapunk.

  5. Üvegezés
    Az elkészült melegszendvicskrémet steril üvegekbe kanalazzuk. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni, hogy biztonságosan elálljon.

  6. Autómatás eljárás (extra biztos módszer)
    80 °C-on 30 percig tartósítjuk, és kész is a téli kincstár egyik legjobb darabja!

Tipp:

  • Egy szelet frissen pirított kenyérre kenve, sajttal megszórva és rápirítva egyszerűen mennyei! 🧀

  • Ha szereted a csípőset, tehetsz bele egy kis erős paprikát is – így igazi pikáns változatot kapsz.

  • Ajándékba is szuper: ha szép címkét ragasztasz az üvegre, garantáltan mosolyt csalsz vele bárki arcára.


Tálalási sztori:

Nálunk legutóbb annyira gyorsan fogyott, hogy a férjemnek másnap reggel már csak az üres üveg jutott a hűtőben… Azóta dupla adagot készítek, és mindig félreteszek egy titkos „apa-üveget” is. 😉