Sajtos csavart, ami tuti elfogy az első körben (házi grissini – ketchup & BBQ csavarral)

Sajtos csavart, ami tuti elfogy az első körben (házi grissini – ketchup & BBQ csavarral)

Ha van parti, filmest vagy „csak úgy” nasivágy, ez a sajtos csavart az a fajta rágcsa, amitől mindenki „még egyet” mond. Ropogós szélek, puha belső, parmezán-illat, és egy pimasz ketchup–BBQ ecsetelés. Jöhet?

Hozzávalók (kb. 3 nagytepsinyi adaghoz)

  • 50 dkg finomliszt

  • 1,5 dl víz

  • 1,5 dl tej

  • 2 teáskanál só

  • 2,5 dkg friss élesztő

  • 8 evőkanál fűszeres olaj (olíva is tökéletes)

  • 5 dkg reszelt parmezán a tésztába
    Kenéshez:

  • 4 evőkanál ketchup + 1 evőkanál BBQ-szósz (összekeverve)
    Szóráshoz:

  • 5 dkg reszelt sajt (trappista/ementáli/parmezán keverve is jó)

  • (opcionális) apróra vágott aszalt paradicsom

  • (opcionális) szezámmag

Elkészítés – lépésről lépésre

  1. Élesztő felfuttatása
    A langyos tejet keverd el egy kevés vízzel, morzsold bele az élesztőt, és 5–10 perc alatt futtasd fel.

  2. Tészta összeállítása
    A lisztet tálba szitálod, hozzáadod a sót, a felfuttatott élesztőt, a maradék vizet, a fűszeres (olíva)olaj nagy részét és a 5 dkg parmezánt. Rugalmas, közepesen lágy tésztává gyúrod.

  3. Kelesztés
    Letakarva kb. 20 percig pihenteted, amíg finoman megemelkedik.

  4. Nyújtás & kenés
    A tésztát fél centi vastagra nyújtod. Megkened a ketchup–BBQ keverékkel.

  5. Szórások
    Rászórsz 5 dkg reszelt sajtot. Ha szereted, jöhet egy marék apróra vágott aszalt paradicsom, és egy kis szezámmag is.

  6. Csíkozás
    Éles késsel vagy pizzavágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágod, a csíkokat kb. 20 cm hosszúra igazítod.

  7. Csavarás & tepsire rakás
    Sütőpapíros tepsire teszed, és a csík két végét ellentétes irányba megcsavarod, hogy szép spirál legyen.

  8. Sütés
    200 °C-on kb. 10 percig sütöd (alsó-felső sütés). Akkor jó, ha aranybarnák és illatosak.

Tipp & trükk

  • Fűszerolaj házilag: olíva + fokhagyma + oregánó + csipet pirospaprika = instant pizza-vibe.

  • Extra ropogós végek: sütés előtt még egy vékony ecsetelés olajjal, a tetejére parmezán-eső.

  • Variációk:

    • Pikáns: a ketchup–BBQ keverékhez csipet chilipehely.

    • Mediterrán: aszalt paradicsom mellé pár szem olívabogyó apróra vágva.

    • Sajtbomba: fele trappista, fele parmezán – szép olvadós + umami kombó.

  • Előre készítés: a formázott csíkokat hűtőben 6–8 órát pihentetheted; sütés előtt 10 percet hagyd szobahőn.

Tálalási ötlet / mini sztori

Forrón a legjobb! Tedd mellé fokhagymás tejfölt vagy joghurtos ranch-et mártogatni. Nálam legutóbb filmestén három tepsi ment el úgy, hogy a stáblista előtt már csak morzsák voltak – a „bűnös” pedig az lett, aki „csak egyet” akart. 😄