Sajtos csavart, ami tuti elfogy az első körben (házi grissini – ketchup & BBQ csavarral)

Ha van parti, filmest vagy „csak úgy” nasivágy, ez a sajtos csavart az a fajta rágcsa, amitől mindenki „még egyet” mond. Ropogós szélek, puha belső, parmezán-illat, és egy pimasz ketchup–BBQ ecsetelés. Jöhet?
Hozzávalók (kb. 3 nagytepsinyi adaghoz)
-
50 dkg finomliszt
-
1,5 dl víz
-
1,5 dl tej
-
2 teáskanál só
-
2,5 dkg friss élesztő
-
8 evőkanál fűszeres olaj (olíva is tökéletes)
-
5 dkg reszelt parmezán a tésztába
Kenéshez: -
4 evőkanál ketchup + 1 evőkanál BBQ-szósz (összekeverve)
Szóráshoz: -
5 dkg reszelt sajt (trappista/ementáli/parmezán keverve is jó)
-
(opcionális) apróra vágott aszalt paradicsom
-
(opcionális) szezámmag
Elkészítés – lépésről lépésre
-
Élesztő felfuttatása
A langyos tejet keverd el egy kevés vízzel, morzsold bele az élesztőt, és 5–10 perc alatt futtasd fel. -
Tészta összeállítása
A lisztet tálba szitálod, hozzáadod a sót, a felfuttatott élesztőt, a maradék vizet, a fűszeres (olíva)olaj nagy részét és a 5 dkg parmezánt. Rugalmas, közepesen lágy tésztává gyúrod. -
Kelesztés
Letakarva kb. 20 percig pihenteted, amíg finoman megemelkedik. -
Nyújtás & kenés
A tésztát fél centi vastagra nyújtod. Megkened a ketchup–BBQ keverékkel. -
Szórások
Rászórsz 5 dkg reszelt sajtot. Ha szereted, jöhet egy marék apróra vágott aszalt paradicsom, és egy kis szezámmag is. -
Csíkozás
Éles késsel vagy pizzavágóval kb. 2 cm széles csíkokra vágod, a csíkokat kb. 20 cm hosszúra igazítod. -
Csavarás & tepsire rakás
Sütőpapíros tepsire teszed, és a csík két végét ellentétes irányba megcsavarod, hogy szép spirál legyen. -
Sütés
200 °C-on kb. 10 percig sütöd (alsó-felső sütés). Akkor jó, ha aranybarnák és illatosak.
Tipp & trükk
-
Fűszerolaj házilag: olíva + fokhagyma + oregánó + csipet pirospaprika = instant pizza-vibe.
-
Extra ropogós végek: sütés előtt még egy vékony ecsetelés olajjal, a tetejére parmezán-eső.
-
Variációk:
-
Pikáns: a ketchup–BBQ keverékhez csipet chilipehely.
-
Mediterrán: aszalt paradicsom mellé pár szem olívabogyó apróra vágva.
-
Sajtbomba: fele trappista, fele parmezán – szép olvadós + umami kombó.
-
-
Előre készítés: a formázott csíkokat hűtőben 6–8 órát pihentetheted; sütés előtt 10 percet hagyd szobahőn.
Tálalási ötlet / mini sztori
Forrón a legjobb! Tedd mellé fokhagymás tejfölt vagy joghurtos ranch-et mártogatni. Nálam legutóbb filmestén három tepsi ment el úgy, hogy a stáblista előtt már csak morzsák voltak – a „bűnös” pedig az lett, aki „csak egyet” akart. 😄