Csirkealaplé – a klasszikus, ami minden ételt megment

Van valami varázslatos abban, amikor egy tányér leves, rizottó vagy mártás mögött ott rejtőzik a tökéletes alaplé. Ez az a háttérszereplő, amit senki sem lát, de nélküle minden fogás lapos maradna. A csirkealaplé az egyik legjobb befektetés a konyhában: egyszer elkészíted, és utána hetekig hálás lehetsz magadnak érte. Fagyasztva vagy hűtőben tartva mindig ott lapul, és csak arra vár, hogy felturbózza az ételeidet.
Ez a verzió klasszikus, hosszú főzéssel készül, hogy minden íz és tápanyag benne legyen a lében. Ha egyszer megcsinálod, többé nem fogsz instant kockához nyúlni!
Elkészítési idő: 210 perc (előkészítés: 30 perc, főzési idő: 180 perc)
Hozzávalók (3 literhez):
- 2 kg csirke far-hát
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 darab zellergumó
- 1 szál póréhagyma
- 4 darab gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só
Elkészítés lépésről lépésre
-
Alap megfőzése
Egy nagy lábasba önts kb. 4 liter vizet, add hozzá a csirke far-hátat, és kezd el főzni közepes lángon. Amikor felforr, szedd le a tetején képződő habot – ettől lesz tiszta, szép a levesed. -
Zöldségek hozzáadása
Dobd bele a megtisztított, nagyobb darabokra vágott répát, fehérrépát és zellert. Ezután jöhet a póréhagyma, a megmosott gomba, a fokhagyma és a héjával együtt a vöröshagyma (a héj adja a gyönyörű aranyló színt!). -
Lassú főzés
Sózd meg, majd hagyd a legkisebb lángon gyöngyözve főni kb. 3 órán át. Itt nincs rohanás – a titok a lassúságban van. Minél tovább fő, annál mélyebb, gazdagabb lesz az íz. -
Szűrés és tárolás
Ha elkészült, egy sűrű szűrőn vagy tiszta textilen csorgasd át, hogy kristálytiszta alaplevet kapj. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe vagy adagokban fagyaszd le.
Tipp & Variáció
-
Gazdagabb íz: ha extra karaktert szeretnél, tegyél bele 1-2 szemet egész borsot és 1 babérlevelet.
-
Mélyebb szín: a vöröshagymát előtte félbevágva egy száraz serpenyőben kissé megpiríthatod, így még szebb aranyszínt kapsz.
-
Zero waste: a kifőtt zöldségeket ne dobd ki! Pépesítve szuper alap lehet főzelékhez vagy mártáshoz.
💡 Személyes sztori: Én mindig nagyobb adagot főzök, és jégkockatartóba fagyasztom le az alaplevet. Így ha egy szósznak vagy rizsnek csak egy kis „boost” kell, elég bedobni pár kockát – igazi konyhai cheat code!