Csirkealaplé – a klasszikus, ami minden ételt megment

Csirkealaplé – a klasszikus, ami minden ételt megment

Van valami varázslatos abban, amikor egy tányér leves, rizottó vagy mártás mögött ott rejtőzik a tökéletes alaplé. Ez az a háttérszereplő, amit senki sem lát, de nélküle minden fogás lapos maradna. A csirkealaplé az egyik legjobb befektetés a konyhában: egyszer elkészíted, és utána hetekig hálás lehetsz magadnak érte. Fagyasztva vagy hűtőben tartva mindig ott lapul, és csak arra vár, hogy felturbózza az ételeidet.

Ez a verzió klasszikus, hosszú főzéssel készül, hogy minden íz és tápanyag benne legyen a lében. Ha egyszer megcsinálod, többé nem fogsz instant kockához nyúlni!

Elkészítési idő: 210 perc (előkészítés: 30 perc, főzési idő: 180 perc)


Hozzávalók (3 literhez):

  • 2 kg csirke far-hát
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 darab zellergumó
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 darab gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Alap megfőzése
    Egy nagy lábasba önts kb. 4 liter vizet, add hozzá a csirke far-hátat, és kezd el főzni közepes lángon. Amikor felforr, szedd le a tetején képződő habot – ettől lesz tiszta, szép a levesed.

  2. Zöldségek hozzáadása
    Dobd bele a megtisztított, nagyobb darabokra vágott répát, fehérrépát és zellert. Ezután jöhet a póréhagyma, a megmosott gomba, a fokhagyma és a héjával együtt a vöröshagyma (a héj adja a gyönyörű aranyló színt!).

  3. Lassú főzés
    Sózd meg, majd hagyd a legkisebb lángon gyöngyözve főni kb. 3 órán át. Itt nincs rohanás – a titok a lassúságban van. Minél tovább fő, annál mélyebb, gazdagabb lesz az íz.

  4. Szűrés és tárolás
    Ha elkészült, egy sűrű szűrőn vagy tiszta textilen csorgasd át, hogy kristálytiszta alaplevet kapj. Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe vagy adagokban fagyaszd le.


Tipp & Variáció

  • Gazdagabb íz: ha extra karaktert szeretnél, tegyél bele 1-2 szemet egész borsot és 1 babérlevelet.

  • Mélyebb szín: a vöröshagymát előtte félbevágva egy száraz serpenyőben kissé megpiríthatod, így még szebb aranyszínt kapsz.

  • Zero waste: a kifőtt zöldségeket ne dobd ki! Pépesítve szuper alap lehet főzelékhez vagy mártáshoz.


💡 Személyes sztori: Én mindig nagyobb adagot főzök, és jégkockatartóba fagyasztom le az alaplevet. Így ha egy szósznak vagy rizsnek csak egy kis „boost” kell, elég bedobni pár kockát – igazi konyhai cheat code!