Krémes tejberizs – a gyerekkor örök klasszikusa

Krémes tejberizs – a gyerekkor örök klasszikusa

Van az a desszert, ami egyszerre idézi fel a nagymama konyháját és a legjobb otthoni komfort-érzést: ez a tejberizs. Illatos, krémes, vaníliás – pont olyan, mint amire gyerekkorunkból emlékszünk. Ráadásul pofonegyszerű elkészíteni, és még melegen, fahéjjal vagy hidegen, lekvárral is isteni!

Ez a recept 4 adagnyi boldogságot ad – és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Elkészítési idő: 45 (előkészítés: 5 perc, főzési idő: 40 perc)


Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 liter tej
  • 1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
  • 0.5 bögre cukor (2,5 dl-es bögre)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés lépésről lépésre

1. Tejalap előkészítése
Öntsd a tejet egy nagyobb lábasba, és kezd el melegíteni. Mielőtt forrna, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Kevergesd, amíg teljesen feloldódnak.

2. Rizs főzése
Tedd bele az előzőleg megmosott rizst. Közepes lángon főzd, időnként átkeverve, hogy ne kapjon le az alja.

3. Krémesítés
Amikor a rizsszemek már szépen megduzzadtak, a tej nagy részét felszívták, fedd le az edényt 1–2 percre.

4. Kész állapot
Akkor jó, ha a rizs teljesen megpuhult, és a tej nagy részét magába szívta. Ekkor egy selymes, krémes állagú tejberizst kapsz.


Tipp & variáció

  • Szórd meg fahéjjal, kakaóporral vagy reszelt csokoládéval – mind más hangulatot ad.

  • Tálald hidegen gyümölcslekvárral vagy friss gyümölccsel. Eper, málna vagy barack? Mind telitalálat!

  • Ha extrán krémesre vágysz, egy kis tejszínnel a végén még tovább lágyíthatod.


👉 Nekem a legnagyobb nosztalgiaélmény, amikor még forrón, fahéjjal megszórva eszem – pontosan úgy, ahogy régen a suliból hazaérve várta a konyhaasztalon.