Montenegrói tepsis sült krumpli – mediterrán hangulat egy tepsiben

Van az a köret, ami önmagában is megállja a helyét, de bármilyen hús vagy zöldség mellé odakívánkozik: a montenegrói tepsis krumpli pontosan ilyen. Ropogós, fűszeres, illatos – és közben semmi bonyodalom, csak egy kis keverés és a sütő elvégzi helyetted a munka nagy részét. A titok? A kukoricadara és a szezámmag, amitől extra ropogós és karakteres lesz!
Ez a recept a Balkán ízeit hozza a konyhádba, ahol a rozmaring és a fokhagyma találkozik a paprikás, ropogós bundával – tökéletes hétvégi családi ebédhez vagy egy gyors hétköznapi vacsorához.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db nagyobb burgonya
- 2 evőkanál kukoricadara
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
- 1 teáskanál szezámmag
- rozmaring ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- ételízesítő
Elkészítés lépésről lépésre
1. Burgonya előkészítése
Hámozd meg a krumplit, és vágd egyforma darabokra, hogy egyenletesen süljön.
2. Fűszeres bunda
Egy nagy tálban forgasd össze a burgonyát a kukoricadarával, a szezámmaggal, a pirospaprikával, az ételízesítővel és az olajjal.
3. Extra ízek
Add hozzá az apróra vágott vagy átnyomott fokhagymát, majd szórd meg friss rozmaringgal.
4. Sütés
Terítsd szét a krumplit egy tepsiben, és 230 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 35–40 percig, amíg aranybarnára és ropogósra pirul. Félidőben érdemes átforgatni, hogy minden oldala szépen megpiruljon.
Tipp & variáció
-
Mediterrán csavar: szórhatsz rá egy kevés reszelt parmezánt a sütés vége felé.
-
Csípősen: adj a fűszerezéshez kevés chiliport vagy erős paprikát.
-
Tálalás: friss salátával és egy adag joghurtos-fokhagymás szósz mellett akár önálló vacsoraként is megállja a helyét.
👉 Nekem ez a krumpli mindig a nyaralások hangulatát hozza vissza – amikor egy tengerparti étterem teraszán ülve érkezik az asztalra a ropogós, illatos köret. Ha kipróbálod, garantáltan nem fog maradni belőle másnapra! 😄
