Vegyes savanyúság – családi recept generációkon át

Vegyes savanyúság – családi recept generációkon át

Van az az íz, ami összeköt generációkat: a vegyes savanyúság pont ilyen. Gyerekkorom emlékei közé tartozik, amikor a nagyi a kamrában sorakozó üvegek közül előhúzott egyet, és a családi asztalra került az a bizonyos édes-savanyú, roppanós saláta. Egyszerre volt frissítő és tartós – és mindig elfogyott az utolsó falatig.

Most megmutatom nektek a klasszikus receptet, ami évtizedek óta bevált. Kicsit időutazás is, hiszen ugyanúgy működik ma is, mint régen!

Elkészítési idő: 45 perc (+ 1 nap pihentetés)

Hozzávalók

  • 2 kg uborka

  • 2 kg káposzta

  • 1 kg hagyma

  • 1 kg paprika

  • 0,5 kg sárgarépa

  • 7 dkg só

  • 1 kg cukor

  • 3 dl 20%-os ecet

  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát

  • 1 kávéskanál borkén


Elkészítés lépésről lépésre

  1. Alapanyagok előkészítése
    Mosd meg a zöldségeket, majd vágd fel őket ízlés szerint: a káposztát vékony csíkokra, a hagymát karikára, az uborkát és a paprikát szeletekre, a répát pedig korongokra.

  2. Rétegezés és fűszerezés
    Egy nagy tálban vagy edényben kezd el rétegezni a zöldségeket, közben szórd rájuk a sót, cukrot és a tartósítószereket. Öntsd rá az ecetet is, majd keverd alaposan össze.

  3. Pihentetés
    Takard le, és hagyd állni legalább 24 órát. Közben többször forgasd át, hogy minden darab alaposan átjáródjon a lével.

  4. Tárolás
    Másnap töltsd át vödörbe vagy nagyobb üvegbe. Innen már bármikor előveheted, és biztos lehetsz benne, hogy nem romlik meg – a nagyi trükkje pontosan ebben rejlik!


Tipp

Ha kicsit pikánsabb ízre vágysz, dobhatsz a keverékbe egy kevés erőspaprikát is. Hideg téli napokon fantasztikusan feldobja a pörköltet, rántott húst vagy akár egy egyszerű szendvicset is.

vegyes_savanyusag2