Ciabatta azaz gyökérkenyér
Elkészítési idő: 145 perc (12 óra pihentetés)
Hozzávalók:
- 500 g BL55 búzafinomliszt
- 2 tk só (10 g)
- 12 g friss élesztő (vagy 3 g szárított élesztő)
- 4 dl hideg víz
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sót, közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet. Csomómentesre összedolgozzuk (kb. 5 perc lassú fordulaton dagasztógépben), tehetünk bele ízlés szerint olívabogyót, szárított paradicsomot, rozmaringot, magvakat. Majd berakjuk lefedve egy magas falú, olajjal kikent edényben a hűtőbe keleszteni 12 órát.
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett nyújtódeszkára. Nem baj ha ragad kissé, ilyennek kell lennie, minél többször hajtogatjuk, annál rugalmasabb lesz. Közben bőven szórjunk alá és a tetejére lisztet. Kézzel kihúzogatjuk téglalap alakúra.
Ezután jön a hajtogatás:
A tészta alsó részét behajtjuk a feléig, a felső részét erre teljesen ráhajtjuk, majd a jobb oldalát behajtjuk a feléig, a bal oldalát pedig teljesen ráhajtjuk. Megfordítjuk és lefedve fél órát kelesztjük. Négy hajtogatás után, liszttel megszórt deszkára borítjuk, kettévágjuk, ezután megtekerjük még egyszer a tésztát majd beteszzük egy száraz tepsibe.
A sütő aljába, egy edénybe tegyünk kb. 200 ml vizet és így melegítsük fel a sütőt 240 fokra. Ezután, berakhatjuk sülni a ciabattákat, 10 perc elteltével vegyük ki a vizesedényt, majd további 15 percet sütjük.
A kész ciabattát le is fagyaszthatjuk, három hónapig is eláll. Elfogyasztás előtt 150 fokos előmelegített sütőben kb. 10 percig melegítsük.