Fehér zsemle
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 teáskanál só (10 gramm)
- 1 teáskanál cukor (5 gramm)
- 3 dl meleg víz
- 2 evőkanál olívaolaj (30 ml)
Elkészítés:
A lisztet szitàljuk egy keverőtálba, középre csináljunk mélyedest, majd morzsoljuk bele az élesztőt, a tetejére pedig rászórjuk a cukrot, a vízből öntsünk rá egy keveset. Ezután egy másik mélyedést csinálunk amibe a sót és az olajat tesszük (ne érjen össze az élesztős mélyedéssel). Kb. 10 perc alatt felfut az élesztő, utána hozzáönjük a maradék vizet és dagaszjuk legalább 10 percig. Utána 50 percet kelesztjük, formázzuk (a fenti mennyiségből 6 db normál méretű zsömle lesz). Formázás utan még kb. 25 percet kelni hagyjuk a tepsin, közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, alulra egy tálba tegyünk vizet, hogy gőz legyen. Sütés előtt vízzel permetezzük őket. Kb. 20 perc sütés után kivehetjük őket, itt is megpermetezzük vagy megkenjük őket vízzel.