Palócleves: A nagyi receptje újragondolva

Na, ki mondta, hogy a nagyi receptjei unalmasak? A palócleves egy igazi klasszikus, de mi most felturbózzuk egy kicsit, hogy a te konyhádban is tuti befutó legyen! Ez a leves nem csak finom, de tele van vitaminnal, és a színe is egyszerűen gyönyörű. Készülj, mert ez a te új kedvenc comfort food-od!
Amire szükséged lesz (a nagyi is megirigyelné):
- Húsos alapok: 50 dkg sertéscomb (kockázva, hogy gyorsabban készüljön)
- Zöldséges feeling: 30 dkg zöldbab (friss a legjobb, de fagyasztott is szuper), 2 db burgonya (kockázva, hogy passzoljon a levesbe)
- Ízbomba: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, mert az ízek a lényeg), 1 tk pirospaprika, só, bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 db babérlevél
- Zöldfűszerek: 1 csokor petrezselyem, kapor (frissen aprítva, mert a frissesség számít)
- Krémesség: 2 dl tejföl, 1 ek liszt (a tökéletes állagért)
- Alapvető kellékek: 3 ek olaj
Így dobd össze a tökéletes palóclevest:
- Húselőkészítés: A kockára vágott sertéscombot töröld szárazra. Ez azért fontos, hogy szépen megpiruljon!
- Alapozás: Az olajon futtasd meg az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a húst. Pirítsd le, hogy szép színt kapjon.
- Fűszerezés: Jöhet a pirospaprika, fokhagyma, só, bors, kömény és a babérlevél. Öntsd fel kb. 1 dl vízzel, és fedő alatt párold félpuhára kb. 20 perc alatt. Ne felejtsd el pótolni a vizet, ha szükséges!
- Zöldségmánia: Add hozzá a kockázott burgonyát és a zöldbabot. Öntsd fel 1 liter vízzel, és főzd további 10 percig.
- Krémvarázs: A tejfölt keverd simára a liszttel és egy kevés vízzel. Ezzel a habarással sűrítsd be a levest, és forrald még 5 percig.
- Finálé: Szórd meg friss petrezselyemmel és kaporral.
Tippek & Trükkök:
- Extra íz: Ha szereted a csípőset, dobj bele egy kis chili paprikát!
- Vegán verzió: A húst helyettesítheted füstölt tofuval vagy gombával.
- Tálalás: Kínáld friss, ropogós kenyérrel vagy házi csipetkével.
Ez a palócleves recept tökéletes választás egy hűvös estéhez, vagy amikor valami igazán laktatóra vágysz. Próbáld ki, és dobd fel a nagyi receptjét egy kis modern csavarral! Jó étvágyat!