Palócleves: A nagyi receptje újragondolva

Palócleves: A nagyi receptje újragondolva

Na, ki mondta, hogy a nagyi receptjei unalmasak? A palócleves egy igazi klasszikus, de mi most felturbózzuk egy kicsit, hogy a te konyhádban is tuti befutó legyen! Ez a leves nem csak finom, de tele van vitaminnal, és a színe is egyszerűen gyönyörű. Készülj, mert ez a te új kedvenc comfort food-od!

Amire szükséged lesz (a nagyi is megirigyelné):

  • Húsos alapok: 50 dkg sertéscomb (kockázva, hogy gyorsabban készüljön)
  • Zöldséges feeling: 30 dkg zöldbab (friss a legjobb, de fagyasztott is szuper), 2 db burgonya (kockázva, hogy passzoljon a levesbe)
  • Ízbomba: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, mert az ízek a lényeg), 1 tk pirospaprika, só, bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 db babérlevél
  • Zöldfűszerek: 1 csokor petrezselyem, kapor (frissen aprítva, mert a frissesség számít)
  • Krémesség: 2 dl tejföl, 1 ek liszt (a tökéletes állagért)
  • Alapvető kellékek: 3 ek olaj

Így dobd össze a tökéletes palóclevest:

  1. Húselőkészítés: A kockára vágott sertéscombot töröld szárazra. Ez azért fontos, hogy szépen megpiruljon!
  2. Alapozás: Az olajon futtasd meg az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a húst. Pirítsd le, hogy szép színt kapjon.
  3. Fűszerezés: Jöhet a pirospaprika, fokhagyma, só, bors, kömény és a babérlevél. Öntsd fel kb. 1 dl vízzel, és fedő alatt párold félpuhára kb. 20 perc alatt. Ne felejtsd el pótolni a vizet, ha szükséges!
  4. Zöldségmánia: Add hozzá a kockázott burgonyát és a zöldbabot. Öntsd fel 1 liter vízzel, és főzd további 10 percig.
  5. Krémvarázs: A tejfölt keverd simára a liszttel és egy kevés vízzel. Ezzel a habarással sűrítsd be a levest, és forrald még 5 percig.
  6. Finálé: Szórd meg friss petrezselyemmel és kaporral.

Tippek & Trükkök:

  • Extra íz: Ha szereted a csípőset, dobj bele egy kis chili paprikát!
  • Vegán verzió: A húst helyettesítheted füstölt tofuval vagy gombával.
  • Tálalás: Kínáld friss, ropogós kenyérrel vagy házi csipetkével.

Ez a palócleves recept tökéletes választás egy hűvös estéhez, vagy amikor valami igazán laktatóra vágysz. Próbáld ki, és dobd fel a nagyi receptjét egy kis modern csavarral! Jó étvágyat!