Kapustnica: A tökéletes savanyú káposztaleves

Kapustnica: A tökéletes savanyú káposztaleves

Na, ki szereti a savanyú káposztát? Oké, oké, tudom, megosztó téma, de hidd el, ez a leves mindent megváltoztat! A kapustnica, ez a szlovák csoda, nem csak egy egyszerű káposztaleves. Ez egy ízbomba, ami garantáltan felébreszti az ízlelőbimbóidat, és még a nagymamád is elismerően csettint majd rá. 

Mi kell hozzá? (kb. 7 adaghoz)

  • Alapanyagok, amik nélkül nincs buli:
    • 2 evőkanál disznózsír (igen, tudom, de ez adja meg az igazi ízt!)
    • 1 db vöröshagyma (a sírás elkerülhetetlen, de megéri!)
    • 2 db kisebb rúd kolbász (csípős, vagy édes? Döntsd el Te!)
    • Pár db babérlevél (a zöldségmániásoknak)
    • Ízlés szerint borókabogyó (a titkos fegyver)
    • 2 evőkanál pirospaprika (édes vagy csípős, ahogy szereted – extrém kísérletezők kis füstölttel is próbálkozhatnak)
    • 2-3 kiskanál só (a sózás művészete)
    • 8-10 db egész fekete bors (a borsrajongóknak)
    • 300 g sertéslapocka (a húsos élményért)
    • 3-4 db fokhagymagerezd (a vámpírok rémálma)
    • 800 g savanyú káposzta a levével együtt (a lényeg!)
    • 200 g füstölt csülök (a füstös íz varázsa)
    • 1 db kisebb darab füstölt szalonna (a ropogós élményért)
    • 4-6 db aszalt szilva (a meglepetés)
    • Ízlés szerint szárított gomba (az erdei hangulatért)
    • Telíteni nyugodtan rakhatsz bele burgonyát, de ez elhagyható 🙂

A titok nyitja: a minőség!

A kapustnica nem tűri a kompromisszumokat! Szerezd be a legjobb minőségű húsokat a kedvenc hentesedtől, és ne spórolj a szárított gombán és szilván sem. Hidd el, megéri a befektetést! Ha van bográcsod, abban az igazi, de egy jó nagy fazék is megteszi.

Hogyan készül? (kb. 2 óra 30 perc)

  1. A felkészülés: A kolbászt karikázd fel, a hagymát szeleteld, a húst kockázd fel, a szalonnát aprítsd. A szárított gombát is vágd kisebb darabokra.
  2. A pirítás: A zsíron pirítsd meg a szalonnát a kolbásszal, majd add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Amikor a hagyma már szép aranybarna, dobd rá a felkockázott lapockát.
  3. A fűszerezés: Pirítsd a húst fehéredésig, majd szórd rá a pirospaprikát, sót és a többi fűszert. Ekkor jöhet a savanyú káposzta a levével együtt!
  4. A főzés: Öntsd fel kb. 2 liter vízzel, és dobd bele a szárított szilvát és a gombát. A füstölt csülökből vágj két nagyobb darabot, és egészben tedd a levesbe. Főzd alacsony lángon kb. 2-2,5 órát, amíg a hús teljesen megpuhul.
  5. A végső simítás: Ha a hús már puha, vedd ki a csülökdarabokat, kockázd fel, és tedd vissza a levesbe. Kóstold meg, és ha kell, sózd még utána.

Tálalás

Kovászos kenyérrel az igazi! És ne feledd, másnap még finomabb! 😉

Szóval, mire vársz még? Irány a konyha, és készítsd el ezt a szlovák csodát! Garantálom, hogy nem fogsz csalódni!