Sajtos-fokhagymás házi zsemle – ropogós héj, puha belső, igazi otthoni csoda

Ha van valami, ami képes már az illatával meghódítani az egész lakást, akkor az a frissen sült, sajtos-fokhagymás zsemle! 🍞🧄🧀 Nemcsak reggelire, de levesek mellé, vagy akár egy esti filmnézéshez is tökéletes. És a legjobb hír: sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint hinnéd. Mutatom is a receptet!
Hozzávalók (8-10 darabhoz)
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg reszelt sajt (trappista, gouda vagy cheddar)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- + egy kevés reszelt sajt a tetejére
Elkészítés lépésről lépésre
- Élesztő indítása: A langyos tej felében oldd fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyd 10 percig felfutni.
- Tészta összeállítása: A lisztet szórd egy nagy tálba, add hozzá a sót, az olívaolajat és az élesztős tejet. Lassan dolgozd össze, majd a maradék tejjel dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsos, mehet bele még egy kis liszt.
- Kelesztés: Fedd le a tálat, és hagyd 1 órát pihenni meleg helyen, amíg duplájára nő.
- Zsemlék formázása: A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrd át, majd oszd 8-10 részre, és formázz belőlük szép kis gombócokat.
- Sajtos-fokhagymás máz: A vajat olvaszd meg, keverd bele a zúzott fokhagymát és egy kevés reszelt sajtot.
- Kenegetés és szórás: A zsemlék tetejét kend meg a fokhagymás-vajas keverékkel, majd szórd meg bőven reszelt sajttal.
- Sütés: Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20–25 perc alatt süsd aranybarnára. A teteje legyen ropogós, a belseje pedig foszlósan puha.
Tipp & variációk
- Próbáld ki parmezánnal vagy füstölt sajttal, egészen más ízvilágot kapsz!
- A tésztába tehetsz apróra vágott zöldfűszereket (bazsalikom, petrezselyem, oregánó), hogy még illatosabb legyen.
- Ha extra puhaságot szeretnél, cseréld a tej egy részét joghurtra.
Tálalási ötlet
Frissen, langyosan, egy kis vajjal vagy házi körözöttel az igazi – de ha leves mellé adod, garantáltan mindenki kétszer fog szedni. 😉 Nekem a kedvencem egy nagy adag paradicsomleves mellé, mert az illatok és ízek egyszerűen összeolvadnak. Ha vendégek jönnek, mindig dupla adagot sütök, mert ezek a zsemlék sosem maradnak másnapra!
