🧈 Angol muffin házilag – a reggelik királya!

🧈 Angol muffin házilag – a reggelik királya!

Van az a pillanat, amikor egy frissen sĂŒlt, puha, mĂ©gis enyhĂ©n ropogĂłs angol muffin illata betölti a konyhĂĄt
 Ă©s te csak annyit mondasz: „Na, ez brutĂĄlisan jĂł lesz!” Ha eddig csak boltban vettĂ©l ilyet, most elĂĄrulom: otthon is elkĂ©szĂ­thetƑ – Ă©s sokkal finomabb!

đŸ„Ł HozzĂĄvalĂłk (kb. 15 darabhoz)

  • 180 ml langyos tej

  • 120 ml langyos vĂ­z

  • 2 evƑkanĂĄl cukor

  • 2,5 teĂĄskanĂĄl instant Ă©lesztƑ

  • 350 g finomliszt

  • 1 pĂșpos teĂĄskanĂĄl sĂł

  • 42 g vaj

  • 1 nagy tojĂĄs (felverve)

  • Kukoricaliszt (vagy rĂ©tesliszt) a szĂłrĂĄshoz


đŸ‘©â€đŸł ElkĂ©szĂ­tĂ©s lĂ©pĂ©srƑl lĂ©pĂ©sre

  1. ÉlesztƑ felfuttatása:
    A langyos tej–vĂ­z keverĂ©kbe keverd bele a cukrot Ă©s az Ă©lesztƑt. Hagyd pihenni kb. 10 percig, amĂ­g szĂ©p habos nem lesz.

  2. SzĂĄraz alap:
    Szitåld egy tålba a lisztet, add hozzå a sót, majd tedd félre.

  3. Vajas keverék:
    Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a felvert tojåssal.

  4. Tészta összeållítåsa:
    Amikor az Ă©lesztƑ felfutott, öntsd a tojĂĄshoz–vajas keverĂ©ket, majd ezt a liszthez. RobotgĂ©ppel, közepes fokozaton dagaszd kb. 10 percig.
    A tĂ©szta nagyon lĂĄgy Ă©s ragacsos lesz – ne ijedj meg, ilyennek kell lennie!

  5. ElsƑ kelesztĂ©s:
    Tedd a masszåt egy olajozott tålba, fedd le, és hagyd meleg helyen duplåjåra kelni (kb. 1 óra).

  6. FormĂĄzĂĄs:
    A megkelt tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒletre borĂ­tsd, nyĂșjtsd kb. 3 cm vastagra, majd 8 cm-es szaggatĂłval vĂĄgj belƑle korongokat.
    Tedd Ƒket kukoricaliszttel (vagy rĂ©tesliszttel) megszĂłrt tepsire, ne tĂșl közel egymĂĄshoz. A tetejĂŒket is szĂłrd meg vĂ©konyan liszttel.

  7. Måsodik kelesztés:
    Fedd le, Ă©s hagyd pihenni Ășjabb 30 percre meleg helyen.

  8. SĂŒtĂ©s:
    Egy serpenyƑt melegĂ­ts fel alacsony-közepes lĂĄngon, szĂłrj bele egy kevĂ©s kukoricalisztet, majd tedd bele a muffinokat.
    FedƑ alatt, oldalankĂ©nt kb. 5–6 percig sĂŒsd Ƒket, amĂ­g aranybarna nem lesz mindkĂ©t oldaluk.


💡 Tipp:

A tĂ©szta annyira puha, hogy kĂ©zzel ne prĂłbĂĄld formĂĄzni – spatulĂĄval könnyebben dolgozhatsz!
Ha szeretnĂ©d, kelesztĂ©s utĂĄn lefagyaszthatod a nyers muffinokat, Ă©s frissen sĂŒtheted reggelente.


☕ TĂĄlalĂĄsi ötlet:

VĂĄgd fĂ©lbe, pirĂ­tsd meg picit, Ă©s kend meg vajjal, lekvĂĄrral vagy tĂŒkörtojĂĄssal – akĂĄr egy kis avokĂĄdĂłval is feldobhatod!
GarantĂĄltan angol reggeli hangulatot varĂĄzsol otthonra.