Kézműves zsemle
Elkészítési idő:
Hozzávalók 10 zsemléhez:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 3 dl víz
- 1,5 teáskanál só
- 0,5 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- kevés olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és az egyik tojást is. A kenyérsütő gépbe rakjuk, majd tészta üzemmódban (dough) elindítjuk. Ha lejárt kivesszük és ruhával letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk. 10 egyforma darabra vágjuk, egyesével gömbölyítjük őket. Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, vegyük figyelembe hogy sütés közben is kel még a tészta. Átkenjük tojással, majd még 30 percig pihentetjük, aztán még egyszer átkenjük őket. A tetejét megszórhatjuk magvakkal tetszés szerint.
Közepes hőmérsékleten, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.