Ropogós sajtos krékerek – a legjobb bulirágcsa házilag 🎉🧀

Van valami zseniális abban, amikor a sütőből frissen, illatosan kerül ki egy tepsi házi sajtos kréker. Nem kell többé boltban vadászni a ropogtatnivalót: ezzel a recepttel fél óra alatt olyan nasit készíthetsz, amit mindenki imádni fog. Legyen szó baráti filmnézésről, borozós estéről vagy csak egy gyors ropogtatásról – ezek a sajtos falatkák mindig betalálnak.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- 25 dkg reszelt sajt (félkemény)
- 15 dkg vaj
Elkészítés lépésről lépésre
-
Tészta összeállítása
Gyúrd össze a lisztet, vajat, sajtot, tojássárgát, fűszerpaprikát és sót, amíg egy szép, homogén tésztát nem kapsz. -
Pihentetés
Csomagold fóliába, majd tedd a hűtőbe kb. 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. -
Nyújtás és formázás
A tésztát oszd két részre (így egyszerűbb nyújtani), majd lisztezett felületen nyújtsd egészen vékonyra. Vágd tetszőleges formára – mehetnek rudacskák, négyzetek, háromszögek, vagy akár kiszúróval vicces figurák is. -
Sütés
Tedd a darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 5 percig, míg világos aranyszínt kapnak. Ne hagyd túl sokáig bent, mert pillanatok alatt túlsülhetnek.
Tipp & variáció ✨
-
Ha extrán sajtos élményt szeretnél, szórd meg a tetejüket még egy kis reszelt sajttal sütés előtt.
-
A fűszerpaprika helyett használhatsz chiliport, rozmaringot vagy fokhagymaport is – attól függően, milyen hangulatban vagy.
-
Borozáshoz tökéletes, de egy jó hideg sör mellé is verhetetlen társ!
Extra – egy személyes sztori 😄
Egyszer kipróbáltam, hogy apró szívecske formákat szúrtam ki a tésztából, és a haverok először csak nevettek rajta… aztán percek alatt eltüntették az egész adagot. Szóval: bármilyen formát választasz, készülj rá, hogy nem marad belőle másnapra!