Krémes gratin burgonya – francia elegancia a tepsiből

Van az az étel, ami egyszerre elegáns és otthonos, és amitől garantáltan minden vendégnek leesik az álla. A gratin burgonya pontosan ilyen! Francia klasszikus, mégis könnyen elkészíthető – krémes, sajtos, fűszeres, és tökéletes köret bármilyen hús mellé. Az egésznek van egy kis „fine dining” hangulata, pedig igazából semmi ördöngösség nincs benne: a burgonya és a tejszín összhangja hozza a varázst.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 70 dkg hámozott burgonya
- 250 ml főzőtejszín
- 200 ml tej
- Só izlés szerint
- Bors izlés szerint
- 1 db babérlevél
- 20 g margarin
- 5 dkg sajt
Elkészítés lépésről lépésre
1. Burgonya előkészítése
Hámozd meg a krumplit, majd vágd vékony szeletekre (minél vékonyabb, annál krémesebb lesz a végeredmény).
2. Főzés a szaftban
Tedd a burgonyát egy fazékba, öntsd rá a tejszínt és a tejet. Dobd bele a babérlevelet, sózd, borsozd, majd folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a krumpli megpuhul és a folyadék nagy része elpárolog.
3. Pihentetés
A krumplit a tejszínes szafttal együtt öntsd át egy margarinnal vékonyan kikent tepsibe vagy jénai tálba. Egyengesd el, hagyd kihűlni, majd tedd egy napra a hűtőbe – így lesz szép, szilárd állaga.
4. Formázás és sütés
Másnap vedd ki a hűtőből. Ha elegánsabb tálalást szeretnél, pogácsaszaggatóval szép kis köröket szúrhatsz ki belőle, de akár egyben is sütheted. Tedd margarinnal megkent tepsibe, szórd meg bőven reszelt sajttal, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben, amíg aranybarnára nem pirul a teteje.
Extra tippek
-
Sajtválasztás: próbáld ki gruyère-rel vagy ementálival – így lesz igazán francia hangulata.
-
Variáció: tehetsz közé rétegezve lilahagymát vagy egy kevés szerecsendiót a krémbe – mindkettő remekül kiemeli a burgonya ízét.
-
Tálalás: elegánsan formázva, egy szelet sült hús mellé adva igazi éttermi élmény, de egyben sütve, családi asztalra téve szintén nagy kedvenc lesz.
👉 Nekem az egyik legemlékezetesebb élményem ezzel az étellel az volt, amikor egy baráti vacsorán pogácsaszaggatóval kiszúrt, mini gratin tornyokat tálaltam. A többiek azt hitték, valami menő étteremből rendeltem – pedig csak a sütő dolgozott helyettem. 😄