Krémes gratin burgonya – francia elegancia a tepsiből

Krémes gratin burgonya – francia elegancia a tepsiből

Van az az étel, ami egyszerre elegáns és otthonos, és amitől garantáltan minden vendégnek leesik az álla. A gratin burgonya pontosan ilyen! Francia klasszikus, mégis könnyen elkészíthető – krémes, sajtos, fűszeres, és tökéletes köret bármilyen hús mellé. Az egésznek van egy kis „fine dining” hangulata, pedig igazából semmi ördöngösség nincs benne: a burgonya és a tejszín összhangja hozza a varázst.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg hámozott burgonya
  • 250 ml főzőtejszín
  • 200 ml tej
  • Só izlés szerint
  • Bors izlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • 20 g margarin
  • 5 dkg sajt

Elkészítés lépésről lépésre

1. Burgonya előkészítése
Hámozd meg a krumplit, majd vágd vékony szeletekre (minél vékonyabb, annál krémesebb lesz a végeredmény).

2. Főzés a szaftban
Tedd a burgonyát egy fazékba, öntsd rá a tejszínt és a tejet. Dobd bele a babérlevelet, sózd, borsozd, majd folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a krumpli megpuhul és a folyadék nagy része elpárolog.

3. Pihentetés
A krumplit a tejszínes szafttal együtt öntsd át egy margarinnal vékonyan kikent tepsibe vagy jénai tálba. Egyengesd el, hagyd kihűlni, majd tedd egy napra a hűtőbe – így lesz szép, szilárd állaga.

4. Formázás és sütés
Másnap vedd ki a hűtőből. Ha elegánsabb tálalást szeretnél, pogácsaszaggatóval szép kis köröket szúrhatsz ki belőle, de akár egyben is sütheted. Tedd margarinnal megkent tepsibe, szórd meg bőven reszelt sajttal, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben, amíg aranybarnára nem pirul a teteje.


Extra tippek

  • Sajtválasztás: próbáld ki gruyère-rel vagy ementálival – így lesz igazán francia hangulata.

  • Variáció: tehetsz közé rétegezve lilahagymát vagy egy kevés szerecsendiót a krémbe – mindkettő remekül kiemeli a burgonya ízét.

  • Tálalás: elegánsan formázva, egy szelet sült hús mellé adva igazi éttermi élmény, de egyben sütve, családi asztalra téve szintén nagy kedvenc lesz.


👉 Nekem az egyik legemlékezetesebb élményem ezzel az étellel az volt, amikor egy baráti vacsorán pogácsaszaggatóval kiszúrt, mini gratin tornyokat tálaltam. A többiek azt hitték, valami menő étteremből rendeltem – pedig csak a sütő dolgozott helyettem. 😄