Poffertjes – holland minipalacsinta

Poffertjes – holland minipalacsinta

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • 2,5 dkg olvasztott vaj (plusz egy kévés a sütéshez)
  • 1 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só

Elkészítés:

A lisztet és az élesztőt összekeverjük, utána apránként hozzákeverjük a langyos tejet, folyamatos kevergetéssel majd a tojást is hozzáadjuk. Ezután sót és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, végül az olvasztott, de már nem forró vajat. A keveréket ezután pihentetjük 30 percig.

Ha van holland poffertjes-sütőnk vagy tarkedliformánk, kikenjük olvasztott vajjal, majd megtöltjük a pihentetett palacsintatésztával, és ha a szélük könnyedén elválik a formától, akkor megfordítjuk, és készre sütjük.

Ha palacsintasütőben készítjük, akkor nagyon forró, vajjal kikent serpenyőbe viszonylag magasról 1 evőkanálnyi masszát öntünk palacsintaként szép lassan, így nem terül nagyon szét, majd 1-2 perc sütés után átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük – hasonlóan kerekded, könnyű palacsintát kapva.

Meghintjük porcukorral, lekvárral és/vagy izlés szerint friss gyümölcsökkel.