Holland poffertjes – a minipalacsinta, amitől elolvad a szíved

A hollandok tudnak valamit, ha palacsintáról van szó – és a poffertjes ennek az egyik legjobb bizonyítéka! Apró, pufók, édes kis palacsinták, amiknek egyszerűen lehetetlen ellenállni. A tésztájuk könnyű, levegős, az ízük vaníliás és krémes – és ha egyszer kiteszed az asztalra porcukorral megszórva, friss gyümölcsökkel, lekvárral vagy akár Nutellával, garantáltan eltűnnek pillanatok alatt.
A poffertjes (kiejtve pofförtyesz – kicsit pattogósan, játékosan, ahogy a kis palacsinták is azok) az a desszert, ami egyszerre játékos és elegáns, így hétvégi családi reggelikhez, brunchhoz vagy egy baráti összejövetelhez is tökéletes választás. És a legjobb: ha nincs holland sütőformád, simán elkészítheted serpenyőben is!
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál instant élesztő
- 4 dl langyos tej
- 2,5 dkg olvasztott vaj (plusz egy kévés a sütéshez)
- 1 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- csipet só
Elkészítés lépésről lépésre
1. Tészta összeállítása
Keverd össze a lisztet és az élesztőt, majd fokozatosan adagold hozzá a langyos tejet, miközben folyamatosan kevered. Add hozzá a tojást, a sót, a vaníliás cukrot, a vanília-kivonatot, végül az olvasztott (de nem forró!) vajat.
2. Pihentetés
Letakarva pihentesd a tésztát kb. 30 percig, hogy szépen megkeljen, és igazán levegős legyen.
3. Sütés formában
Ha van poffertjes-sütőd vagy tarkedli formád, kend ki vajjal, kanalazd bele a masszát, majd ha a szélek elválnak a formától, fordítsd meg őket és süsd készre.
4. Sütés serpenyőben (ha nincs forma)
Forró, vajjal kikent serpenyőbe egy evőkanálnyi tésztát önts viszonylag magasról, hogy ne terüljön szét nagyon. 1–2 perc után fordítsd meg, majd a másik oldalát is süsd aranybarnára.
5. Tálalás
Porcukorral bőkezűen szórd meg, és tálald lekvárral, mézzel, Nutellával vagy friss gyümölcsökkel.
💡 Tipp: A hollandok klasszikusan egy kis kocka vajjal és rengeteg porcukorral eszik – próbáld ki így is, mennyei!
👉 Nekem egyszer sikerült egy egész adagot úgy megsütni, hogy a család a konyhapultról szedegette el, mire az utolsó darab elkészült. Szóval, ha szeretnéd, hogy tényleg az asztalig eljussanak, süsd duplán az adagot – tapasztalatból mondom! 😅
