Poffertjes – holland minipalacsinta

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál instant élesztő
- 4 dl langyos tej
- 2,5 dkg olvasztott vaj (plusz egy kévés a sütéshez)
- 1 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- csipet só
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt összekeverjük, utána apránként hozzákeverjük a langyos tejet, folyamatos kevergetéssel majd a tojást is hozzáadjuk. Ezután sót és a vaníliás cukrot is hozzáadjuk, végül az olvasztott, de már nem forró vajat. A keveréket ezután pihentetjük 30 percig.
Ha van holland poffertjes-sütőnk vagy tarkedliformánk, kikenjük olvasztott vajjal, majd megtöltjük a pihentetett palacsintatésztával, és ha a szélük könnyedén elválik a formától, akkor megfordítjuk, és készre sütjük.
Ha palacsintasütőben készítjük, akkor nagyon forró, vajjal kikent serpenyőbe viszonylag magasról 1 evőkanálnyi masszát öntünk palacsintaként szép lassan, így nem terül nagyon szét, majd 1-2 perc sütés után átfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük – hasonlóan kerekded, könnyű palacsintát kapva.
Meghintjük porcukorral, lekvárral és/vagy izlés szerint friss gyümölcsökkel.