Házi hurka – a tuti családi recept

Van néhány étel, amihez nem csak az íze, hanem az illata, az elkészítés hangulata és a családi együttlét is hozzátartozik. A házi hurka pontosan ilyen! Amikor a húsdaráló zúg, a rizs gőzölög, a konyhát belengi a hagyma és a majoránna illata – az már fél siker. Ez az a klasszikus, amit mindenki másképp készít, de minden családnál „az igazi” csakis a saját receptjük.
Most megmutatom, nálunk hogyan készül – bevált, ropogós bélben, szaftos töltelékkel, amitől minden falat után azt mondod majd: „na, ez az igazi hurka!”.
⏱ Elkészítési idő: kb. 2,5 óra
Hozzávalók
-
2,5 kg sertéstüdő
-
0,5 kg máj
-
1 kg dagadó
-
1 kg zsírszalonna (hasalja)
-
1 liter főtt rizs (2 liter vízben főzve)
-
6 dkg só
-
15 dkg dinsztelt hagyma
-
1,5 dkg majoránna (kb. 3 csomag)
-
2 dkg őrölt bors
-
1 csipet pirospaprika
Elkészítés lépésről lépésre
1. Alaplé készítése
-
Az abaléhez a zöldségeket (répa, hagyma, stb.) héjastul, félbevágva tegyük egy nagy lábasba.
-
A húsos és szalonnás részekkel együtt főzzük, hogy jó gazdag, ízes alaplevet kapjunk.
2. Belsőségek előkészítése
-
A májat hártyázzuk le, vágjuk ki a vastag ereket.
-
A veséből szedjük ki a húgyvezetéket.
-
A tüdőből távolítsuk el a nagyobb légcsöveket.
-
A szívet daraboljuk fel, és kaparjuk ki belőle az alvadt vért.
-
A nyelvről vágjuk le a légcső maradványait.
-
Ezután mindent puhára főzünk az abalében.
3. Rizs megfőzése
-
A rizst az abaléből kimert lében főzzük puhára, szaftosra, hogy ne legyen száraz a töltelék.
4. Darálás és keverés
-
A főtt húsokat és belsőségeket ledaráljuk.
-
Hozzákeverjük a rizst, dinsztelt hagymát, a sót, borsot, majoránnát és egy csipet pirospaprikát.
-
Ha szükséges, egy kis abalével lazítjuk a tölteléket.
5. Töltés és abálás
-
A hurkatöltő segítségével betöltjük a belekbe, kisebb szálakra osztjuk.
-
Gyöngyöző (nem lobogó!) abalében óvatosan megabáljuk őket.
-
Ha szépen kifényesedtek, kész is a házi hurka!
Tipp & Variáció
-
Ha szereted a pikánsabb ízeket, mehet bele egy kevés erős paprika vagy fokhagyma is.
-
Sütés előtt érdemes kicsit megszurkálni a hurkákat, hogy ne pattanjanak szét a tepsiben.
-
Mellé krumplipüré vagy jó ropogós sült krumpli az igazi – esetleg egy savanyú káposzta köret.