Házi hurka – a tuti családi recept

Házi hurka – a tuti családi recept

Van néhány étel, amihez nem csak az íze, hanem az illata, az elkészítés hangulata és a családi együttlét is hozzátartozik. A házi hurka pontosan ilyen! Amikor a húsdaráló zúg, a rizs gőzölög, a konyhát belengi a hagyma és a majoránna illata – az már fél siker. Ez az a klasszikus, amit mindenki másképp készít, de minden családnál „az igazi” csakis a saját receptjük.

Most megmutatom, nálunk hogyan készül – bevált, ropogós bélben, szaftos töltelékkel, amitől minden falat után azt mondod majd: „na, ez az igazi hurka!”.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra


Hozzávalók

  • 2,5 kg sertéstüdő

  • 0,5 kg máj

  • 1 kg dagadó

  • 1 kg zsírszalonna (hasalja)

  • 1 liter főtt rizs (2 liter vízben főzve)

  • 6 dkg só

  • 15 dkg dinsztelt hagyma

  • 1,5 dkg majoránna (kb. 3 csomag)

  • 2 dkg őrölt bors

  • 1 csipet pirospaprika


Elkészítés lépésről lépésre

1. Alaplé készítése

  • Az abaléhez a zöldségeket (répa, hagyma, stb.) héjastul, félbevágva tegyük egy nagy lábasba.

  • A húsos és szalonnás részekkel együtt főzzük, hogy jó gazdag, ízes alaplevet kapjunk.

2. Belsőségek előkészítése

  • A májat hártyázzuk le, vágjuk ki a vastag ereket.

  • A veséből szedjük ki a húgyvezetéket.

  • A tüdőből távolítsuk el a nagyobb légcsöveket.

  • A szívet daraboljuk fel, és kaparjuk ki belőle az alvadt vért.

  • A nyelvről vágjuk le a légcső maradványait.

  • Ezután mindent puhára főzünk az abalében.

3. Rizs megfőzése

  • A rizst az abaléből kimert lében főzzük puhára, szaftosra, hogy ne legyen száraz a töltelék.

4. Darálás és keverés

  • A főtt húsokat és belsőségeket ledaráljuk.

  • Hozzákeverjük a rizst, dinsztelt hagymát, a sót, borsot, majoránnát és egy csipet pirospaprikát.

  • Ha szükséges, egy kis abalével lazítjuk a tölteléket.

5. Töltés és abálás

  • A hurkatöltő segítségével betöltjük a belekbe, kisebb szálakra osztjuk.

  • Gyöngyöző (nem lobogó!) abalében óvatosan megabáljuk őket.

  • Ha szépen kifényesedtek, kész is a házi hurka!


Tipp & Variáció

  • Ha szereted a pikánsabb ízeket, mehet bele egy kevés erős paprika vagy fokhagyma is.

  • Sütés előtt érdemes kicsit megszurkálni a hurkákat, hogy ne pattanjanak szét a tepsiben.

  • Mellé krumplipüré vagy jó ropogós sült krumpli az igazi – esetleg egy savanyú káposzta köret.