Házi kenyér
Elkészítési idő: 2,5 óra (plusz egy este pihentetés)
Hozzávalók (~1,8 kg-os kenyérhez):
Esti kovász (öreg tészta):
- 250g liszt
- 250 ml víz
- 1,5 csomag szárított élesztő (10,5g) vagy 40g friss élesztő
- 1 kanál olaj
Kenyér:
- 1kg liszt
- 25g só
- 10g porcukor
- 500 ml víz
- az előző nap elkészített öreg tészta
- 1 kanál olaj
Elkészítés:
Összedagasztjuk a hozzávalókat, amíg enyhén ruganyos, sima állagot kapunk. Dagasztás után ne érje liszt a tésztát. Fél óra kelesztés után átgyúrjuk. Ezután újabb 40 percig kelesztjük, majd megformázzuk. A sütőpapír alá vizet spriccelünk, majd belehelyezzük a tésztát. Újabb 20 percig kelesztjük.
230 fokon alsó-felsőn 40 percig sütjük (ha nem barna a teteje még pár percet ráhagyunk)