Labdabukta – A legjobb házi finomság, amit imádni fogsz!

Labdabukta – A legjobb házi finomság, amit imádni fogsz!

Ha valami igazán finom, házias, mégis egyszerű édességre vágysz, akkor a labdabukta a tökéletes választás! Ráadásul mindössze fél kiló lisztből több mint 20 darab puha, töltött gombócot készíthetsz. Ideális családi reggelikhez, uzsonnához vagy akár vendégvárónak is. Nézzük, hogyan készítheted el ezt a klasszikus finomságot egy kis modern csavarral!

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Tészta összeállítása és kelesztés
    Keverd össze a hozzávalókat egy nagy tálban, és gyúrd össze, amíg egy szép, rugalmas tésztát nem kapsz. Ezután takard le, és hagyd pihenni 1 órán át, hogy a tészta szépen megkeljen.

  2. Gombócok formázása és töltése
    A megkelt tésztából formázz kisebb gombócokat. Töltsd meg őket ízlés szerint túróval vagy lekvárral – itt szabadon szárnyalhat a fantáziád! A baracklekvár vagy a vaníliás túrókrém különösen jól passzol hozzá.

  3. Sütés előkészítése
    Vajazz ki egy tortaformát, és helyezd bele a megtöltött gombócokat szorosan egymás mellé. Hagyd őket még 25 percig kelni, hogy igazán levegősek legyenek.

  4. Sütés
    Kend meg a gombócok tetejét olvasztott vajjal, majd tedd a formát 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 25 percig, amíg a bukta aranybarnára nem sül.

  5. Extra tipp a tökéletes állagért
    Helyezz egy kis edénykét forró vízzel a sütő aljába. A keletkező gőz csodát tesz a tésztával: még puhább és omlósabb lesz!

Miért imádjuk a labdabuktát?

Ez a recept nemcsak egyszerű, de garantáltan sikert arat minden alkalommal. A puha, édes tészta és a finom töltelék kombinációja ellenállhatatlan. Próbáld ki, és varázsolj mosolyt az egész család arcára! 😊