Labdabukta – A legjobb házi finomság, amit imádni fogsz!

Ha valami igazán finom, házias, mégis egyszerű édességre vágysz, akkor a labdabukta a tökéletes választás! Ráadásul mindössze fél kiló lisztből több mint 20 darab puha, töltött gombócot készíthetsz. Ideális családi reggelikhez, uzsonnához vagy akár vendégvárónak is. Nézzük, hogyan készítheted el ezt a klasszikus finomságot egy kis modern csavarral!
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Tészta összeállítása és kelesztés
Keverd össze a hozzávalókat egy nagy tálban, és gyúrd össze, amíg egy szép, rugalmas tésztát nem kapsz. Ezután takard le, és hagyd pihenni 1 órán át, hogy a tészta szépen megkeljen. -
Gombócok formázása és töltése
A megkelt tésztából formázz kisebb gombócokat. Töltsd meg őket ízlés szerint túróval vagy lekvárral – itt szabadon szárnyalhat a fantáziád! A baracklekvár vagy a vaníliás túrókrém különösen jól passzol hozzá. -
Sütés előkészítése
Vajazz ki egy tortaformát, és helyezd bele a megtöltött gombócokat szorosan egymás mellé. Hagyd őket még 25 percig kelni, hogy igazán levegősek legyenek. -
Sütés
Kend meg a gombócok tetejét olvasztott vajjal, majd tedd a formát 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsd 25 percig, amíg a bukta aranybarnára nem sül. -
Extra tipp a tökéletes állagért
Helyezz egy kis edénykét forró vízzel a sütő aljába. A keletkező gőz csodát tesz a tésztával: még puhább és omlósabb lesz!
Miért imádjuk a labdabuktát?
Ez a recept nemcsak egyszerű, de garantáltan sikert arat minden alkalommal. A puha, édes tészta és a finom töltelék kombinációja ellenállhatatlan. Próbáld ki, és varázsolj mosolyt az egész család arcára! 😊