Körömpörkölt bográcsban – A haverok kedvence!

Ha igazán ütős, magyaros kajára vágysz, amitől mindenki megnyalja mind a tíz ujját, akkor a bográcsos körömpörkölt a te recepted! Ez a klasszikus, szaftos, füstös finomság nem csak a nagyik titkos fegyvere – a baráti összejövetelek sztárja is lehet. Mutatjuk, hogyan csináld, hogy mindenki visszatérjen repetáért!
Elkészítési idő: 4 óra (előkészületekkel)
Hozzávalók 6 főre:
- 2 kg sertésköröm
- 0,5 kg sertés csülök
- 0,25 kg füstölt sertés csülök
- 1,5-2 evőkanál mangalica zsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 közepes TV-paprika
- 4 közepes paradicsom
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 1 evőkanál házi, őrölt fűszerpaprika
- 1 evőkanál őrölt majoranna
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kávéskanál bors
- só ízlés szerint
- víz szükség szerint
Így csináld, hogy legendás legyen a pörkölted:
Először is, a körmöket vágd össze (ha lehet, fűrésszel), aztán áztasd be hideg vízbe, hogy minden felesleges cucc lejöjjön róla. Amíg ázik, aprítsd fel a hagymát, paprikát, és hámozd le a paradicsomot, majd azt is vágd fel. Tedd fel mindenféle fűszer nélül főzni 1-1,5 órára, amíg félkemény marad. (akár előző nap is megteheted). A főzővízről távolítsd el a habot.
A bográcsban olvaszd meg a mangalica zsírt, szórj bele egy evőkanál sót, és párold üvegesre a hagymát. Jöhet rá a paprika és a paradicsom, és párold őket pépesre – minél szaftosabb, annál jobb!
Most vedd le a bográcsot a tűzről, szórd bele a fűszerpaprikát, keverd el, majd önts rá kb. 2 dl vizet, és keverd újra.
A körmöket öblítsd le, majd mehetnek a bográcsba a csülökkel, az összes fűszerrel és a fokhagymával együtt. Keverd össze, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és kezdődhet a főzés! Lassú tűzön főzd, közben kóstolgasd, sózd, ha kell, és ha elfő a víz, pótold bátran.
Akkor vagy kész, ha a hús már szinte leomlik a csontról – ekkor vedd le a tűzről, és már tálalhatod is! Friss kenyérrel, savanyúsággal, és persze jó társasággal az igazi.
Jó étvágyat, és ne feledd: a bográcsos körömpörkölt nem csak kaja, hanem élmény!