Padlizsános zakuszka – A nyár legmenőbb szendvicskrémje, ahogy mi szeretjük!

Ha unod már a bolti kencéket, és valami igazán ütős, házi finomságra vágysz, akkor a padlizsános zakuszka a te recepted! Ez a klasszikus erdélyi szendvicskrém igazi nyári sláger, amitől garantáltan minden reggelizőasztal felpezsdül. Mutatjuk, hogyan készítsd el, hogy a barátaid is sorban álljanak a receptért!
Hozzávalók, amikből igazi zakuszka-élmény lesz:
- 1 kg érett padlizsán
- 2 kg vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kg paradicsom
- 2 kg paprika
- 1 liter olaj
- só, bors, babérlevél
- ecet vagy citromlé
- csípős paprika (ha szereted a tüzet!)
Így lesz a padlizsánból szendvicsrevaló csoda:
Először is, a padlizsánokat mosd meg, szurkáld meg villával, és dobd be őket egy tepsiben a 180 fokos sütőbe kb. 30 percre. Ha megsültek, sózd be, fedd le, és hagyd, hogy a héjuk könnyen lejöjjön – így lesz igazán krémes a végeredmény! A meghámozott padlizsánokat vágd össze.
A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel vagy daráld le, majd egy kevés olajon párold üvegesre. A paradicsomokat dobd forró vízbe pár percre, húzd le a héjukat, a paprikákat pedig csumázd ki, és mindkettőt daráld le.
Most jön a varázslat: a hagymát, a maradék olajat, a darált paradicsomot és paprikát, valamint a padlizsánt tedd egy nagy lábasba. Fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel, löttyints bele egy kis ecetet vagy citromlevet, és ha szereted a csípőset, mehet bele egy kis erős paprika is.
Az egészet főzd össze, amíg jó sűrű, illatos krémet nem kapsz. Forrón kanalazd kiforrázott üvegekbe, a tetejére önts egy kis olajat, zárd le, és dunsztold ki – így akár hónapokig is eláll, ha marad belőle egyáltalán!
Tipp:
Friss kenyérrel, pirítóssal, vagy akár grillezett húsok mellé is tökéletes. Ha egyszer kipróbálod, minden nyáron újra akarod majd főzni!
Kezdődhet a zakuszka-szezon? Hajrá, főzz velünk, és mutasd meg, hogy a házi kence a legmenőbb!