Padlizsános zakuszka – A nyár legmenőbb szendvicskrémje, ahogy mi szeretjük!

Padlizsános zakuszka – A nyár legmenőbb szendvicskrémje, ahogy mi szeretjük!

Ha unod már a bolti kencéket, és valami igazán ütős, házi finomságra vágysz, akkor a padlizsános zakuszka a te recepted! Ez a klasszikus erdélyi szendvicskrém igazi nyári sláger, amitől garantáltan minden reggelizőasztal felpezsdül. Mutatjuk, hogyan készítsd el, hogy a barátaid is sorban álljanak a receptért!

Hozzávalók, amikből igazi zakuszka-élmény lesz:

  • 1 kg érett padlizsán
  • 2 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kg paradicsom
  • 2 kg paprika
  • 1 liter olaj
  • só, bors, babérlevél
  • ecet vagy citromlé
  • csípős paprika (ha szereted a tüzet!)

Így lesz a padlizsánból szendvicsrevaló csoda:

Először is, a padlizsánokat mosd meg, szurkáld meg villával, és dobd be őket egy tepsiben a 180 fokos sütőbe kb. 30 percre. Ha megsültek, sózd be, fedd le, és hagyd, hogy a héjuk könnyen lejöjjön – így lesz igazán krémes a végeredmény! A meghámozott padlizsánokat vágd össze.

A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel vagy daráld le, majd egy kevés olajon párold üvegesre. A paradicsomokat dobd forró vízbe pár percre, húzd le a héjukat, a paprikákat pedig csumázd ki, és mindkettőt daráld le.

Most jön a varázslat: a hagymát, a maradék olajat, a darált paradicsomot és paprikát, valamint a padlizsánt tedd egy nagy lábasba. Fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel, löttyints bele egy kis ecetet vagy citromlevet, és ha szereted a csípőset, mehet bele egy kis erős paprika is.

Az egészet főzd össze, amíg jó sűrű, illatos krémet nem kapsz. Forrón kanalazd kiforrázott üvegekbe, a tetejére önts egy kis olajat, zárd le, és dunsztold ki – így akár hónapokig is eláll, ha marad belőle egyáltalán!

Tipp:

Friss kenyérrel, pirítóssal, vagy akár grillezett húsok mellé is tökéletes. Ha egyszer kipróbálod, minden nyáron újra akarod majd főzni!

Kezdődhet a zakuszka-szezon? Hajrá, főzz velünk, és mutasd meg, hogy a házi kence a legmenőbb!