Pikáns borsos tokány

Ha van klasszikus, amitől már az illata is otthonossá teszi a konyhát, az bizony a borsos tokány! Szaftos, fűszeres, kicsit csípős – pont annyira, hogy felrázza a hétköznapokat. Friss galuskával vagy kenyérrel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan!
🧂 Hozzávalók (4 személyre)
-
1 kg sertéskaraj vagy -comb (csont nélkül)
-
1 nagyobb fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 szem paradicsom
-
1 kápia paprika
-
5 dkg füstölt szalonna
-
2 ek. étolaj (vagy zsír)
-
1 csapott ek. fűszerpaprika
-
só, bors, majoránna ízlés szerint
A tálaláshoz: friss kenyér vagy galuska, friss petrezselyem
👩🍳 Elkészítés
-
Alapozzunk ízzel!
A húst megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy mélyebb serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. -
Hagyma, fokhagyma, paprika – a klasszikus trió
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd mehet rá a zúzott fokhagyma. Ezután beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan átkeverjük, és rögtön rádobjuk a húst, hogy ne keseredjen meg a paprika. -
Jöhet a szaftos rész!
Sózzuk, borsozzuk, majoránnával fűszerezzük, majd beletesszük a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Fedő alatt, kis lángon kb. 50 percig pároljuk, amíg a hús teljesen omlós nem lesz és a szaft szépen besűrűsödik.
🍽️ Tálalási tipp
Tálald frissen főtt galuskával vagy házi nokedlivel, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Egy kis kovászos uborka mellé pedig már csak egy pohár hűvös sör hiányzik, és kész is a tökéletes hétvégi ebéd!
⏱️ Munkaidő:
kb. 50 perc
🔥 Fogyasztható:
kb. 1 óra múlva
