Pulykamell vadasan – krémesen, pikánsan, pont, ahogy szeretjük

Pulykamell vadasan – krémesen, pikánsan, pont, ahogy szeretjük

Ha van klasszikus, amit soha nem lehet megunni, az bizony a vadas! Ez a verzió most egy kicsit könnyedebb, de minden falatjában hozza a nosztalgikus ízeket: puha pulykamell, selymesen krémes mártás, és egy kis friss citrom, hogy minden íz életre keljen. Ha szereted a házias ételeket modern csavarral, ez a te recepted!


🛒 Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 50 dkg pulykamellfilé

  • 5 dkg füstölt szalonna

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma

  • 1-1 sárgarépa és fehérrépa

  • 1 mk szárított, morzsolt kakukkfű

  • 2 babérlevél

  • 2 ek mustár

  • fél citrom leve

  • 1 ek liszt

  • 1 ek tejföl

  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint


👩‍🍳 Elkészítés

1. lépés – Az alap megágyazása
A felkockázott szalonnát serpenyőben kisütjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és aranyszínűre pirítjuk. Ezután jöhetnek a felkarikázott zöldségek, amit együtt pirítunk tovább pár percig. Beletesszük a babérlevelet, a kakukkfüvet és a pulykamellet. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára főzzük.

2. lépés – A vadas mártás titka
Ha a hús megpuhult, kivesszük a szaftból, a zöldségeket botmixerrel krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet, a tejfölt és a lisztet, majd visszatesszük a tűzre, és pár perc alatt kiforraljuk. Kóstold meg, és ízlés szerint igazíts a só-bors arányon.

3. lépés – Tálalás
A pulykamell darabokat visszarakjuk a forró mártásba, és pár percig együtt rotyogtatjuk. Klasszikusan főtt tésztával, de akár zsemlegombóccal is tökéletes!


💡 Tipp

Ha szereted az intenzívebb ízeket, adj a mártáshoz egy kiskanál reszelt tormát – ettől igazán karakteres lesz!
És ha marad belőle? Másnap még finomabb, mert az ízek addigra teljesen összeérnek.


🍽️ Tálalási javaslat

Citromkarikával, friss petrezselyemmel és egy pohár száraz fehérborral igazi vasárnapi klasszikus hangulatot idéz – modern köntösben.


Kalória: kb. 344 kcal/adag

⏱️ Elkészítési idő: kb. 1 óra