Aranyló házi kiflik – a pékség illata otthon

Aranyló házi kiflik – a pékség illata otthon

Van valami varázslatos abban, amikor a konyhát betölti a frissen sült kifli illata. Nem kell hozzá más, csak egy kis idő, szeretet és persze ez a bevált recept. Ezek a házi kézműves kiflik ropogósak kívül, puhák belül – pontosan olyanok, mintha egy kis kézműves pékségből hoztad volna őket haza.

Elkészítési idő:


Hozzávalók 10 kiflihez:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • 2,3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 kávéskanál só
  • 1,5 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítés lépésről lépésre

1. Tészta összeállítása
Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, majd indítsd el a tészta (dough) programot. Ha kész, borítsd ki a megkelt tésztát egy finoman lisztezett deszkára vagy szilikonlapra.

2. Gombóckák formázása
A tésztát vágd 10 egyforma darabra, majd gömbölyítsd őket. Takarj rájuk egy tiszta konyharuhát, és pihentesd 10–15 percig.

3. Nyújtás és feltekerés
Egy-egy gombócot nyújts kb. 20 cm átmérőjű körlappá, majd egy irányba tovább, hogy ovális formát kapj. Minél vékonyabbra nyújtod, annál rétegesebb lesz a kifli. Kend meg vékonyan olvasztott (de nem forró) vajjal, és tekerd fel szorosan kifli alakúra.

4. Második kelesztés
A kifliket ismét takard le, és hagyd kelni kb. 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréssel), és helyezz az aljába egy kis edényben kb. 1,5 dl forró vizet. Ez biztosítja majd a kiflik gőzös, pékséges hatását.

5. Sütés és pihentetés
Süsd a kifliket 15–20 percig, amíg aranybarnára nem pirulnak. Ezután vedd ki a vizes edényt, résnyire nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd a kifliket még 4–5 percig a sütőben. Végül rácsra téve hűtsd ki őket.


Tipp

Ha igazán különlegeset szeretnél, szórd meg a kiflik tetejét sütés előtt szezámmaggal, mákkal vagy reszelt sajttal. Így mindenki találhat kedvére valót az asztalon.


Személyes élmény

Emlékszem, amikor először próbáltam ki ezt a receptet: a kiflik szinte eltűntek a tepsiből, mire kihűltek volna. Azóta mindig dupla adagot készítek, mert a friss, vajas, házi kifli egyszerűen nem marad meg a konyhában.


Most pedig jöhet a legjobb rész: tépd ketté az egyik még langyos kiflit, és engedd, hogy az illata betöltse a szobát. Na, ugye? Ezért éri meg házilag sütni! 😍🥐