Tojásleves: A nagyi titkos fegyvere

Tojásleves: A nagyi titkos fegyvere

Van egy leves, ami szinte minden magyar konyhában ott lapul a „gyors megoldások” listáján: a tojásleves. Klasszikus, egyszerű, de valahogy mindig megnyugtató – mintha egy kis otthonosságot kanalaznál magadba. Ráadásul szinte filléres, pillanatok alatt elkészül, és mindig van hozzá alapanyag a kamrában.

És tudod, mi benne a legjobb? Ez a leves igazi kaméleon: lehet könnyű és fűszeres, gazdagabb és tartalmasabb, vagy akár csípős is, ha egy kis izgalomra vágysz. Egy biztos: ha egyszer megfőzöd, utána mindig eszedbe fog jutni, amikor gyorsan kell valami meleg és laktató vacsora.

 

Elkészítési idő: 25 perc

A hozzávalók, amikre szükséged lesz:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 liter víz
  • 1 db húsleveskocka (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 2 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6 db tojás
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés – lépésről lépésre

1. Alapozás
Kezdj egy egyszerű rántással: hevítsd fel az olajat, szórd bele a lisztet, és pirítsd világosbarnára. Ez adja meg a leves alapízét.

2. Felöntés
Öntsd fel a rántást 2 liter vízzel. Ha szeretnél intenzívebb ízeket, dobj bele egy húsleveskockát is. Mehet hozzá a kömény, a babérlevél, só és bors. Forrald fel.

3. Tojásos varázslat
Külön tálban verj fel 4 tojást, majd lassan, folyamatos keverés mellett csorgasd a levesbe. Így szép, „szálas” tojáscsíkokat kapsz.

4. Egész tojás a levesben
A maradék tojásokat egyenként óvatosan üsd bele a gyöngyöző levesbe. Ne keverd el, csak hagyd, hogy egészben megfőjenek – így lesz benne pár puha, buggyantott tojás is.

5. Finálé
Forrald össze még néhány percig, amíg kicsit besűrűsödik. Szórd meg frissen vágott petrezselyemmel, és már kész is!


Tippek és trükkök

  • Ha szereted a savanykás ízeket, dobj bele egy kis citromlevet vagy pár csepp ecetet – igazi „retro menzás” hangulatot ad.

  • Extra laktatóvá teheted, ha főtt tésztát is keversz bele (pl. cérnametélt vagy lúdgége).

  • Egy kevés csípős paprika vagy chiliolaj pedig feldobja, ha valami tüzesebbre vágysz.


Tálalás

A tojásleves önmagában is teljes értékű, de friss ropogós kenyérrel vagy pirítóssal lesz az igazi. Egy hideg estén vagy egy fárasztó nap után egyszerűen verhetetlen!


👉 Nekem például mindig a nagyi konyháját idézi fel: emlékszem, amikor a kerti munka után a sparhelten fortyogott a tojásleves, és a család fél perc alatt eltüntette. Ha valaha is kell egy gyors, nosztalgikus és laktató fogás – hát ez az!