Tojásleves: A nagyi titkos fegyvere

Van egy leves, ami szinte minden magyar konyhában ott lapul a „gyors megoldások” listáján: a tojásleves. Klasszikus, egyszerű, de valahogy mindig megnyugtató – mintha egy kis otthonosságot kanalaznál magadba. Ráadásul szinte filléres, pillanatok alatt elkészül, és mindig van hozzá alapanyag a kamrában.
És tudod, mi benne a legjobb? Ez a leves igazi kaméleon: lehet könnyű és fűszeres, gazdagabb és tartalmasabb, vagy akár csípős is, ha egy kis izgalomra vágysz. Egy biztos: ha egyszer megfőzöd, utána mindig eszedbe fog jutni, amikor gyorsan kell valami meleg és laktató vacsora.
Elkészítési idő: 25 perc
A hozzávalók, amikre szükséged lesz:
- 1 evőkanál olaj
- 2 liter víz
- 1 db húsleveskocka (elhagyható)
- só, bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- 2 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 6 db tojás
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés – lépésről lépésre
1. Alapozás
Kezdj egy egyszerű rántással: hevítsd fel az olajat, szórd bele a lisztet, és pirítsd világosbarnára. Ez adja meg a leves alapízét.
2. Felöntés
Öntsd fel a rántást 2 liter vízzel. Ha szeretnél intenzívebb ízeket, dobj bele egy húsleveskockát is. Mehet hozzá a kömény, a babérlevél, só és bors. Forrald fel.
3. Tojásos varázslat
Külön tálban verj fel 4 tojást, majd lassan, folyamatos keverés mellett csorgasd a levesbe. Így szép, „szálas” tojáscsíkokat kapsz.
4. Egész tojás a levesben
A maradék tojásokat egyenként óvatosan üsd bele a gyöngyöző levesbe. Ne keverd el, csak hagyd, hogy egészben megfőjenek – így lesz benne pár puha, buggyantott tojás is.
5. Finálé
Forrald össze még néhány percig, amíg kicsit besűrűsödik. Szórd meg frissen vágott petrezselyemmel, és már kész is!
Tippek és trükkök
-
Ha szereted a savanykás ízeket, dobj bele egy kis citromlevet vagy pár csepp ecetet – igazi „retro menzás” hangulatot ad.
-
Extra laktatóvá teheted, ha főtt tésztát is keversz bele (pl. cérnametélt vagy lúdgége).
-
Egy kevés csípős paprika vagy chiliolaj pedig feldobja, ha valami tüzesebbre vágysz.
Tálalás
A tojásleves önmagában is teljes értékű, de friss ropogós kenyérrel vagy pirítóssal lesz az igazi. Egy hideg estén vagy egy fárasztó nap után egyszerűen verhetetlen!
👉 Nekem például mindig a nagyi konyháját idézi fel: emlékszem, amikor a kerti munka után a sparhelten fortyogott a tojásleves, és a család fél perc alatt eltüntette. Ha valaha is kell egy gyors, nosztalgikus és laktató fogás – hát ez az!