Paradicsom chutney – a nyár íze üvegbe zárva 🌶🍅

Paradicsom chutney – a nyár íze üvegbe zárva 🌶🍅

Van az a pillanat a nyár végén, amikor egyszerűen túl sok a paradicsom a kertben vagy a piacon, és már nem fér több a salátába, levesbe, tésztára. Na, ilyenkor jön jól egy ütős paradicsom chutney recept, ami nemcsak izgalmasan fűszeres, hanem szuperül eláll a kamrában, és bármikor előkapható egy gyors vacsi mellé. Gondolj csak bele: sült hús, sajt, naan kenyér vagy egy jó burger – mind sokkal menőbb lesz ezzel a pikáns kísérővel!


Hozzávalók

  • 1,5 kg paradicsom

  • 2 fej hagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 piros csilipaprika (ízlés szerint több is lehet 😉)

  • 10 dkg mazsola

  • 20 dkg cukor (nádcukor még jobb!)

  • 2 dl almaecet

  • 1 tk só

  • 1 tk frissen reszelt gyömbér

  • 1 tk mustármag

  • 1 tk őrölt koriander

  • 1 tk őrölt fahéj

  • 1 tk őrölt szegfűszeg


Elkészítés

  1. Alap előkészítés
    A paradicsomokat alaposan mosd meg, darabold fel. A hagymát, fokhagymát, csilit aprítsd finomra.

  2. Puhára főzés
    Egy nagyobb lábasban mindent összekeversz: paradicsom, hagyma, fokhagyma, csili, mazsola, cukor, ecet, fűszerek. Közepes lángon főzd, amíg a paradicsom szétesik, és minden jó szaftos nem lesz.

  3. Sűrítés
    Időnként keverd át, hogy le ne kapjon. Akkor jó, ha szép sűrű, lekvárszerű állagot kapsz – ez kb. 1–1,5 óra.

  4. Üvegezés
    Forrón adagold tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárd le, majd fordítsd fejre pár percre.


Tipp & Variáció

  • Ha szereted az igazán csípőset, mehet bele több csili vagy egy kis cayenne bors is.

  • A mazsola helyett próbáld ki aszalt sárgabarackkal – extra gyümölcsös lesz tőle!

  • Ha ajándékba adnád, dobj az üvegre egy csinos textildarabot, és kész is a DIY gasztroajándék.


Tálalási ötlet

Egy nyári grillpartin próbáld ki grillezett halloumi sajttal vagy sült padlizsán mellé – garantáltan te leszel a sztár a baráti körben! Nekem tavaly a burger mellé vált be a legjobban: annyira feldobta az ízeket, hogy azóta mindig van belőle egy-két üveg a polcon.