Paradicsom chutney – a nyár íze üvegbe zárva 🌶🍅

Van az a pillanat a nyár végén, amikor egyszerűen túl sok a paradicsom a kertben vagy a piacon, és már nem fér több a salátába, levesbe, tésztára. Na, ilyenkor jön jól egy ütős paradicsom chutney recept, ami nemcsak izgalmasan fűszeres, hanem szuperül eláll a kamrában, és bármikor előkapható egy gyors vacsi mellé. Gondolj csak bele: sült hús, sajt, naan kenyér vagy egy jó burger – mind sokkal menőbb lesz ezzel a pikáns kísérővel!
Hozzávalók
-
1,5 kg paradicsom
-
2 fej hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 piros csilipaprika (ízlés szerint több is lehet 😉)
-
10 dkg mazsola
-
20 dkg cukor (nádcukor még jobb!)
-
2 dl almaecet
-
1 tk só
-
1 tk frissen reszelt gyömbér
-
1 tk mustármag
-
1 tk őrölt koriander
-
1 tk őrölt fahéj
-
1 tk őrölt szegfűszeg
Elkészítés
-
Alap előkészítés
A paradicsomokat alaposan mosd meg, darabold fel. A hagymát, fokhagymát, csilit aprítsd finomra. -
Puhára főzés
Egy nagyobb lábasban mindent összekeversz: paradicsom, hagyma, fokhagyma, csili, mazsola, cukor, ecet, fűszerek. Közepes lángon főzd, amíg a paradicsom szétesik, és minden jó szaftos nem lesz. -
Sűrítés
Időnként keverd át, hogy le ne kapjon. Akkor jó, ha szép sűrű, lekvárszerű állagot kapsz – ez kb. 1–1,5 óra. -
Üvegezés
Forrón adagold tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárd le, majd fordítsd fejre pár percre.
Tipp & Variáció
-
Ha szereted az igazán csípőset, mehet bele több csili vagy egy kis cayenne bors is.
-
A mazsola helyett próbáld ki aszalt sárgabarackkal – extra gyümölcsös lesz tőle!
-
Ha ajándékba adnád, dobj az üvegre egy csinos textildarabot, és kész is a DIY gasztroajándék.
Tálalási ötlet
Egy nyári grillpartin próbáld ki grillezett halloumi sajttal vagy sült padlizsán mellé – garantáltan te leszel a sztár a baráti körben! Nekem tavaly a burger mellé vált be a legjobban: annyira feldobta az ízeket, hogy azóta mindig van belőle egy-két üveg a polcon.