Petrezselymes tojásfasírt

Néha nem kell túlgondolni a dolgot: egy egyszerű, gyorsan elkészíthető étel is lehet igazi kedvenc. A petrezselymes tojásfasírt pont ilyen! Egy kis retró hangulat, amit nagymamánk konyhájából is ismerhetünk, de még ma is megállja a helyét: laktató, ízletes, és szuper vendégváró falat is lehet belőle.
Elkészítési idő: 25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc
Hozzávalók 6 személyre:
- 2 dl napraforgó olaj
- 2 dl tej
- 10 db tojás
- 4 db zsemle
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 bögre zsemlemorzsa
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre
-
Alap előkészítése
A zsemléket áztasd be tejbe (vagy vízbe, ha könnyedebbet szeretnél). A hagymát aprítsd finomra vagy reszeld le. -
A rántotta
9 tojást verj fel, sózd ízlés szerint. Kevés olajon dinszteld meg a hagymát, majd öntsd rá a tojást, és süss belőle hagymás rántottát. Amikor kész, krumplinyomóval törd át, hogy jó szaftos, puha alapot kapj. -
A massza összeállítása
A kinyomkodott zsemléket keverd a rántottához. Add hozzá a maradék 1 nyers tojást, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, frissen őrölt borsot és sót. Jól dolgozd össze. Ha túl lágy, szórj bele egy kevés zsemlemorzsát – de figyelj, ne legyen kemény, inkább puha és jól formázható! -
Formázás és panírozás
Formázz a masszából gombócokat vagy lapított pogácsákat, majd forgasd zsemlemorzsába. -
Sütés
Forró olajban süsd ki őket aranybarnára mindkét oldalon. Papírtörlőn itasd le a felesleges olajat.
Tálalási tipp
Legjobban friss salátával és egy kis fokhagymás tejfölmártogatós mellé illik. Hidegen is nagyon finom, így akár piknikre vagy másnapi uzsonnára is elteheted.
💡 Extra tipp: ha szeretnéd feldobni, keverhetsz a masszába egy kis reszelt sajtot is – ettől még szaftosabb és karakteresebb lesz.