Petrezselymes tojásfasírt

Petrezselymes tojásfasírt

Néha nem kell túlgondolni a dolgot: egy egyszerű, gyorsan elkészíthető étel is lehet igazi kedvenc. A petrezselymes tojásfasírt pont ilyen! Egy kis retró hangulat, amit nagymamánk konyhájából is ismerhetünk, de még ma is megállja a helyét: laktató, ízletes, és szuper vendégváró falat is lehet belőle.

Elkészítési idő: 25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 10 perc


Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 dl napraforgó olaj
  • 2 dl tej
  • 10 db tojás
  • 4 db zsemle
  • 1 db  közepes vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • só és bors  ízlés szerint

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Alap előkészítése
    A zsemléket áztasd be tejbe (vagy vízbe, ha könnyedebbet szeretnél). A hagymát aprítsd finomra vagy reszeld le.

  2. A rántotta
    9 tojást verj fel, sózd ízlés szerint. Kevés olajon dinszteld meg a hagymát, majd öntsd rá a tojást, és süss belőle hagymás rántottát. Amikor kész, krumplinyomóval törd át, hogy jó szaftos, puha alapot kapj.

  3. A massza összeállítása
    A kinyomkodott zsemléket keverd a rántottához. Add hozzá a maradék 1 nyers tojást, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, frissen őrölt borsot és sót. Jól dolgozd össze. Ha túl lágy, szórj bele egy kevés zsemlemorzsát – de figyelj, ne legyen kemény, inkább puha és jól formázható!

  4. Formázás és panírozás
    Formázz a masszából gombócokat vagy lapított pogácsákat, majd forgasd zsemlemorzsába.

  5. Sütés
    Forró olajban süsd ki őket aranybarnára mindkét oldalon. Papírtörlőn itasd le a felesleges olajat.

Tálalási tipp

Legjobban friss salátával és egy kis fokhagymás tejfölmártogatós mellé illik. Hidegen is nagyon finom, így akár piknikre vagy másnapi uzsonnára is elteheted.

💡 Extra tipp: ha szeretnéd feldobni, keverhetsz a masszába egy kis reszelt sajtot is – ettől még szaftosabb és karakteresebb lesz.