Vöröslencse leves – gyors, egészséges és mediterrán hangulatú

Ha egy villámgyors, de mégis tartalmas és ízgazdag levesre vágysz, a vöröslencse leves lesz a barátod! Nincs benne semmi bonyodalom, fél óra alatt kész, mégis olyan mediterrán hangulatot varázsol az asztalra, hogy egy pillanatra úgy érzed, mintha egy olasz kisváros trattoriájában ülnél. A zsálya friss, karakteres aromája és a paradicsom savanykás édessége tökéletes párost alkot a laktató lencsével – és már tálalhatod is a tányérnyi boldogságot.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg paradicsom
- 0.5 csokor zsálya
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 250 g vöröslencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál cukor
- 1.5 l zöldség alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 teáskanál balzsamecet
Elkészítés lépésről lépésre
-
Előkészítés
A paradicsomot mosd meg és vágd négybe. A zsályáról tépkedd le a leveleket, mosd meg, majd vágd vékony csíkokra. -
Alap megpirítása
Egy nagy lábasban forrósítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a sűrített paradicsomot, az előző este beáztatott lencsét, az áttört fokhagymát, a zsálya kétharmadát és a cukrot. Rövid ideig dinszteld össze, amíg illatozni kezd. -
Főzés
Öntsd fel az egészet a zöldségalaplével, majd dobd bele a felvágott paradicsomot is. Forrald fel, és fedő alatt főzd 10–15 percig, amíg a lencse teljesen megpuhul. -
Ízesítés és befejezés
Sózd, borsozd, majd keverd bele a balzsamecetet, ami friss, savanykás kontrasztot ad az édes-paradicsomos alapnak. -
Tálalás
Szórd meg a maradék friss zsályával, és már mehet is az asztalra. Egy szelet ropogós pirítóssal az igazi!
💡 Extra tipp: A vöröslencse előnye, hogy gyorsan megpuhul és nem kell hosszasan főzni, így tökéletes alapja a gyors hétköznapi leveseknek. Ha még selymesebb textúrát szeretnél, a végén egy botmixerrel részben pürésítheted – így krémes, mediterrán hangulatú „comfort food” lesz belőle.
🥄 Személyes élmény: Nekem ez az egyik „mentőöv” levesem, amikor kevés az időm, de valami egészségesre vágyom. Volt, hogy baráti vacsorán is bevetettem – a vendégek azt hitték, órákig főztem, pedig fél óra alatt összedobtam. 😉