Vöröslencse leves – gyors, egészséges és mediterrán hangulatú

Vöröslencse leves – gyors, egészséges és mediterrán hangulatú

Ha egy villámgyors, de mégis tartalmas és ízgazdag levesre vágysz, a vöröslencse leves lesz a barátod! Nincs benne semmi bonyodalom, fél óra alatt kész, mégis olyan mediterrán hangulatot varázsol az asztalra, hogy egy pillanatra úgy érzed, mintha egy olasz kisváros trattoriájában ülnél. A zsálya friss, karakteres aromája és a paradicsom savanykás édessége tökéletes párost alkot a laktató lencsével – és már tálalhatod is a tányérnyi boldogságot.

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg paradicsom
  • 0.5 csokor zsálya
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 250 g vöröslencse
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1.5 l zöldség alaplé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 teáskanál balzsamecet

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Előkészítés
    A paradicsomot mosd meg és vágd négybe. A zsályáról tépkedd le a leveleket, mosd meg, majd vágd vékony csíkokra.

  2. Alap megpirítása
    Egy nagy lábasban forrósítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a sűrített paradicsomot, az előző este beáztatott lencsét, az áttört fokhagymát, a zsálya kétharmadát és a cukrot. Rövid ideig dinszteld össze, amíg illatozni kezd.

  3. Főzés
    Öntsd fel az egészet a zöldségalaplével, majd dobd bele a felvágott paradicsomot is. Forrald fel, és fedő alatt főzd 10–15 percig, amíg a lencse teljesen megpuhul.

  4. Ízesítés és befejezés
    Sózd, borsozd, majd keverd bele a balzsamecetet, ami friss, savanykás kontrasztot ad az édes-paradicsomos alapnak.

  5. Tálalás
    Szórd meg a maradék friss zsályával, és már mehet is az asztalra. Egy szelet ropogós pirítóssal az igazi!


💡 Extra tipp: A vöröslencse előnye, hogy gyorsan megpuhul és nem kell hosszasan főzni, így tökéletes alapja a gyors hétköznapi leveseknek. Ha még selymesebb textúrát szeretnél, a végén egy botmixerrel részben pürésítheted – így krémes, mediterrán hangulatú „comfort food” lesz belőle.

🥄 Személyes élmény: Nekem ez az egyik „mentőöv” levesem, amikor kevés az időm, de valami egészségesre vágyom. Volt, hogy baráti vacsorán is bevetettem – a vendégek azt hitték, órákig főztem, pedig fél óra alatt összedobtam. 😉