Frankfurti leves – klasszikus, ahogy szeretjük

Frankfurti leves – klasszikus, ahogy szeretjük

Van néhány leves, ami minden generációnak ismerős – a frankfurti pont ilyen! Retró menzás kedvenc, amit otthon elkészítve sokkal izgalmasabb és finomabb, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá. Illatos, fűszeres, tele káposztával, krumplival és persze virslivel – igazi magyar komfortétel, ami egy hideg napon felmelegít és jóllakat.

És a legjobb benne? Pofonegyszerű elkészíteni, mégis tartalmas és laktató. Ráadásul a tejfölös habarástól kap egy krémes, pikáns ízt, amitől egyszerűen lehetetlen csak egy tányérral enni belőle.

Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók 4 személyre (8 adag kb.):

  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál köménymag
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 4 db burgonya
  • 1 közepes db kelkáposzta
  • 10 dkg frankfurti virsli (2 pár)
  • 175 g tejföl
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 2 l víz

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Alap megpirítása
    A zsírt egy nagy lábasban felolvasztjuk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a köménymagot. Gyorsan átkeverjük, hogy ne égjen meg.

  2. Krumpli és fokhagyma
    Beledobjuk a felkockázott burgonyát, reszeljük rá a fokhagymát, és egy percig pirítjuk. Ezután felöntjük 2 liter vízzel, és fedő alatt 5 percig főzzük.

  3. Kelkáposzta hozzáadása
    A megmosott, felcsíkozott káposztát a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük kb. 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak (vagy roppanósra, ha úgy szereted).

  4. Virsli belefőzése
    A felkarikázott virslit a leveshez adjuk, és további 5 percig főzzük.

  5. Tejfölös habarással krémesítjük
    A lisztet simára keverjük a tejföllel, majd egy merőkanál forró levest hozzáöntve hőkiegyenlítést végzünk. Ezután az egészet visszaöntjük a levesbe, jól elkeverjük, és még 2 percig főzzük.


Extra tippek

  • Füstölt virslivel még karakteresebb lesz az íze.

  • Ha szereted a pikáns ízeket, szórj bele egy csipet erős paprikát.

  • Másnapra csak még finomabb lesz, mert összeérnek az ízek.


Tálalás

Forrón, friss kenyérrel az igazi! Én szeretek mellé egy kis csípős paprikát vagy kovászos uborkát is enni – tökéletes párosítás.

És egy kis nosztalgia: emlékszem, gyerekként mindig azon ment a vita, hogy ki kapja a legtöbb virslikarikát a tányérjába. Szóval ha biztosra akarsz menni, duplázd meg a virsli mennyiségét – senki sem fog reklamálni!