Frankfurti leves – klasszikus, ahogy szeretjük

Van néhány leves, ami minden generációnak ismerős – a frankfurti pont ilyen! Retró menzás kedvenc, amit otthon elkészítve sokkal izgalmasabb és finomabb, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá. Illatos, fűszeres, tele káposztával, krumplival és persze virslivel – igazi magyar komfortétel, ami egy hideg napon felmelegít és jóllakat.
És a legjobb benne? Pofonegyszerű elkészíteni, mégis tartalmas és laktató. Ráadásul a tejfölös habarástól kap egy krémes, pikáns ízt, amitől egyszerűen lehetetlen csak egy tányérral enni belőle.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre (8 adag kb.):
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál köménymag
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 4 db burgonya
- 1 közepes db kelkáposzta
- 10 dkg frankfurti virsli (2 pár)
- 175 g tejföl
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 2 l víz
Elkészítés lépésről lépésre
-
Alap megpirítása
A zsírt egy nagy lábasban felolvasztjuk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a köménymagot. Gyorsan átkeverjük, hogy ne égjen meg. -
Krumpli és fokhagyma
Beledobjuk a felkockázott burgonyát, reszeljük rá a fokhagymát, és egy percig pirítjuk. Ezután felöntjük 2 liter vízzel, és fedő alatt 5 percig főzzük. -
Kelkáposzta hozzáadása
A megmosott, felcsíkozott káposztát a leveshez adjuk, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük kb. 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak (vagy roppanósra, ha úgy szereted). -
Virsli belefőzése
A felkarikázott virslit a leveshez adjuk, és további 5 percig főzzük. -
Tejfölös habarással krémesítjük
A lisztet simára keverjük a tejföllel, majd egy merőkanál forró levest hozzáöntve hőkiegyenlítést végzünk. Ezután az egészet visszaöntjük a levesbe, jól elkeverjük, és még 2 percig főzzük.
Extra tippek
-
Füstölt virslivel még karakteresebb lesz az íze.
-
Ha szereted a pikáns ízeket, szórj bele egy csipet erős paprikát.
-
Másnapra csak még finomabb lesz, mert összeérnek az ízek.
Tálalás
Forrón, friss kenyérrel az igazi! Én szeretek mellé egy kis csípős paprikát vagy kovászos uborkát is enni – tökéletes párosítás.
És egy kis nosztalgia: emlékszem, gyerekként mindig azon ment a vita, hogy ki kapja a legtöbb virslikarikát a tányérjába. Szóval ha biztosra akarsz menni, duplázd meg a virsli mennyiségét – senki sem fog reklamálni!