Magyaros rizses hús – a hétköznap hőse, amit mindenki imád!

Van az a klasszikus étel, amitől az egész lakás megtelik otthonos illattal, és amitől rögtön megjön az étvágy – na, a rizses hús pontosan ilyen! Ez a verzió egy igazi magyaros, szaftos, fűszeres kedvenc, amit pillanatok alatt összedobhatsz, mégis olyan íze lesz, mintha órákig főtt volna a nagyi fazekában.
🧄 Hozzávalók (4 személyre)
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 szem paradicsom
-
1 db paprika
-
50 dkg csirkemell (vagy sertéshús)
-
1 ek olaj
-
1 kk őrölt kömény
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 szál sárgarépa
-
1 szál fehérrépa
-
5 dkg zöldborsó (konzerv is jó)
-
5 dkg morzsolt kukorica (konzerv)
-
40 dkg rizs
-
1 kis csokor petrezselyem
-
só, bors ízlés szerint
👩🍳 Elkészítés
1. Az alap:
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd jöhet a fűszerpaprika és a kömény. Alaposan átkeverjük, hogy a paprika ne égjen meg, aztán rögtön felöntjük egy kevés vízzel.
2. A hús és a zöldségek:
Beleforgatjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, majd addig pároljuk, amíg a hús kifehéredik. Ezután jöhet a répa, fehérrépa, borsó és kukorica – igazi színes kavalkád a serpenyőben! Fedő alatt, kevés vízzel puhára pároljuk.
3. A rizs:
Közben külön megfőzzük a rizst, majd a kész zöldséges-húsos alaphoz keverjük. Egy percig még összefőzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.
4. A befejezés:
Friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és már tálalhatjuk is!
💡 Tipp:
Ha igazán szaftosra szeretnéd, adj hozzá egy kanál sűrített paradicsomot vagy egy kis füstölt pirospaprikát – brutál ízbomba lesz!
És ha maradna belőle (ami erősen kétséges), másnap még finomabb!
🍽️ Tálalási ötlet:
Friss uborkasalátával vagy egy kanál tejföllel a tetején is isteni – pont az a fajta kaja, amitől jókedvű leszel egy hosszú nap után.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: azonnal, de másnap még jobb! 😋
