Zöldségalaplé – a konyha titkos fegyvere

Zöldségalaplé – a konyha titkos fegyvere

Ha van egy alap, amire mindig lehet számítani a konyhában, az a jó zöldségalaplé. Egy tiszta, aranyló, ízben gazdag lé, ami pillanatok alatt levesek, főzelékek, rizottók vagy mártások lelkévé válik. Olyan, mint egy jó barát: mindig ott van, ha szükség van rá. És a legjobb? Elég egyszer megcsinálni nagyobb adagban, lefagyasztani, és bármikor előkapható.

Ez a recept egy klasszikus, fűszeres, erdei gombával turbózott zöldségalaplé, amitől minden fogás egy szinttel finomabb lesz.

 

Elkészítési idő: 120 perc (előkészítés: 30 perc, főzési idő: 90 perc)


Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa (közepes)
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 negyed zellergumó (nagy)
  • 1 db kis fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma (nagy)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szárított gomba (lehetőleg erdei)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes erős paprika
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • petrezselyem
  • zellerzöld csokorba kötve
  • babérlevél
  • egész fekete bors
  • szegfűszeg
  • körömnyi fahéj

Elkészítés lépésről lépésre

1. Zöldségek előkészítése

Moss meg, pucolj és darabolj fel minden zöldséget. Nem kell túl apróra vágni – elég, ha beleférnek a fazékba.

2. Főzés

Dobd a zöldségeket és a fűszereket egy nagy lábosba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje őket.

Forrald fel, és amikor a hab a tetején megjelenik, szedd le egy kanállal. Ez adja majd a tiszta, aranyló színt.

Ezután vedd le a hőfokot, és lassú tűzön gyöngyözve főzd 90 percig. A lényeg, hogy sose lobogjon – ettől lesz szép tiszta.

3. Szűrés és pihentetés

Amikor kész, szűrd le a levet egy sűrű szűrőn vagy tiszta konyharuhán keresztül. Hagyd állni egy kicsit: így a leülepedett apróságok lent maradnak.

4. Tárolás

Porciózd ki a kihűlt alaplevet edényekbe vagy jégkockatartóba, majd fagyaszd le. Így mindig kéznél lesz egy adag házi „varázslé”.


Tipp & variáció

  • Gazdagabb ízhez a zöldségeket sütőben is megpiríthatod először, így karamellizált, mélyebb alapot kapsz.

  • Csípősség nélkül hagyd ki a hegyes erős paprikát, ha lágyabb ízvilágot szeretnél.

  • Vegán trükk: ha „húsosabb” ízre vágysz, tegyél bele egy kevés szójaszószt vagy szárított vargányát.


👉 Legközelebb, amikor egy levesed vagy rizottód különösen ízes lesz, jusson eszedbe: valószínűleg a titkos fegyvered, ez a házi zöldségalaplé áll mögötte.

Nálam például egyszer egy sima paradicsomlevesből csinált igazi éttermi szintű fogást – csak azért, mert nem vízzel, hanem ezzel az alaplével főztem meg.