Zöldségalaplé – a konyha titkos fegyvere

Ha van egy alap, amire mindig lehet számítani a konyhában, az a jó zöldségalaplé. Egy tiszta, aranyló, ízben gazdag lé, ami pillanatok alatt levesek, főzelékek, rizottók vagy mártások lelkévé válik. Olyan, mint egy jó barát: mindig ott van, ha szükség van rá. És a legjobb? Elég egyszer megcsinálni nagyobb adagban, lefagyasztani, és bármikor előkapható.
Ez a recept egy klasszikus, fűszeres, erdei gombával turbózott zöldségalaplé, amitől minden fogás egy szinttel finomabb lesz.
Elkészítési idő: 120 perc (előkészítés: 30 perc, főzési idő: 90 perc)
Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa (közepes)
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 negyed zellergumó (nagy)
- 1 db kis fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szárított gomba (lehetőleg erdei)
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 db hegyes erős paprika
- kakukkfű
- rozmaring
- petrezselyem
- zellerzöld csokorba kötve
- babérlevél
- egész fekete bors
- szegfűszeg
- körömnyi fahéj
Elkészítés lépésről lépésre
1. Zöldségek előkészítése
Moss meg, pucolj és darabolj fel minden zöldséget. Nem kell túl apróra vágni – elég, ha beleférnek a fazékba.
2. Főzés
Dobd a zöldségeket és a fűszereket egy nagy lábosba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje őket.
Forrald fel, és amikor a hab a tetején megjelenik, szedd le egy kanállal. Ez adja majd a tiszta, aranyló színt.
Ezután vedd le a hőfokot, és lassú tűzön gyöngyözve főzd 90 percig. A lényeg, hogy sose lobogjon – ettől lesz szép tiszta.
3. Szűrés és pihentetés
Amikor kész, szűrd le a levet egy sűrű szűrőn vagy tiszta konyharuhán keresztül. Hagyd állni egy kicsit: így a leülepedett apróságok lent maradnak.
4. Tárolás
Porciózd ki a kihűlt alaplevet edényekbe vagy jégkockatartóba, majd fagyaszd le. Így mindig kéznél lesz egy adag házi „varázslé”.
Tipp & variáció
-
Gazdagabb ízhez a zöldségeket sütőben is megpiríthatod először, így karamellizált, mélyebb alapot kapsz.
-
Csípősség nélkül hagyd ki a hegyes erős paprikát, ha lágyabb ízvilágot szeretnél.
-
Vegán trükk: ha „húsosabb” ízre vágysz, tegyél bele egy kevés szójaszószt vagy szárított vargányát.
👉 Legközelebb, amikor egy levesed vagy rizottód különösen ízes lesz, jusson eszedbe: valószínűleg a titkos fegyvered, ez a házi zöldségalaplé áll mögötte.
Nálam például egyszer egy sima paradicsomlevesből csinált igazi éttermi szintű fogást – csak azért, mert nem vízzel, hanem ezzel az alaplével főztem meg.