Görög húsgombóc házi tzatzikivel – a nyár slágere!

Görög húsgombóc házi tzatzikivel – a nyár slágere!

Ha valami igazán friss, könnyű és mégis laktató fogásra vágysz, próbáld ki ezt a görög csirke húsgombóc receptet házi tzatzikivel! Tökéletes baráti összejövetelekre, hétköznapi vacsorára vagy akár meal prep-hez is. A mediterrán ízek garantáltan feldobják a napod!

Hozzávalók, amikre szükséged lesz:

  • 1 kg darált csirke vagy pulyka
  • 1/3 csésze zsemlemorzsa
  • 1/4 csésze finomra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 evőkanál friss, aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál friss, aprított kapor
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 tojás, felverve
  • Só és fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj

A tzatzikihez:

  • 1 csésze görög vagy növényi joghurt
  • 1/2 uborka, reszelve és kinyomkodva (a levét akár meg is ihatod!)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál friss, aprított kapor
  • 1 evőkanál friss, aprított menta (opcionális)
  • Só és fekete bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

Ha nem vagy biztos a mértékegységekben IDE KATTINTVA meg tudod nézni az arányokat.

Így készítsd el:

Kezdd a tzatzikivel! Egy tálban keverd össze a joghurtot, a reszelt uborkát, a fokhagymát, a citromlevet, a kaprot, a mentát (ha szereted), sót és borsot. Locsold meg olívaolajjal, majd tedd a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, amíg a húsgombócokat elkészíted.

A húsgombócokhoz egy nagy tálban dolgozd össze a darált húst, a tojást, a zsemlemorzsát, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a kaprot, az oregánót, a citromhéjat és a citromlevet. Fűszerezd sóval, borssal, majd alaposan gyúrd össze, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon.

Formázz kis gombócokat a masszából. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat vagy zsírt, majd közepes lángon süsd a húsgombócokat 10-12 percig, időnként megforgatva, amíg szép aranybarnák és átsültek lesznek. Ha még egészségesebben szeretnéd, sütheted légkeveréses sütőben is, így még kevesebb zsiradékra lesz szükséged.

Tálalásnál rendezd a húsgombócokat egy tányérra, kanalazz mellé bőven a házi tzatzikiből, és már kész is a mediterrán lakoma! Friss pita, saláta vagy sült zöldségek is szuperül passzolnak hozzá.

Próbáld ki, és hozd el a görög nyár hangulatát a saját konyhádba!