Aranyló burgonyás tallérok – ropogós falatok, amiket képtelenség abbahagyni! 🥔✨

Ha van étel, amitől azonnal otthonos illat tölti meg a konyhát, hát ez az! A burgonyás tallérokban minden benne van, amit szeretünk: egyszerű, házias, de közben elképesztően finom. Kívül aranybarnára sül, belül puha és krémes – tökéletes köret, de magában, egy kis tejföllel vagy friss salátával is igazi kedvenc lehet.
🧄 Hozzávalók (4 személyre)
-
5 közepes szem burgonya
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 szál újhagyma
-
1 tojás + 1 ek. liszt
-
1 ek. finomra vágott petrezselyem
-
4 ek. liszt a formázáshoz
-
3 ek. olaj a sütéshez
-
só, bors ízlés szerint
👩🍳 Elkészítés lépésről lépésre
-
Előkészítés:
A krumplit alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben héjastul megfőzzük. Amint megpuhult, meghámozzuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a vöröshagymát és az újhagymát finomra aprítjuk. -
A tészta összeállítása:
A langyos burgonyát villával összetörjük. Hozzáadjuk a hagymákat, a tojást, a petrezselymet, a lisztet, sót és frissen őrölt borsot. Az egészet alaposan összekeverjük, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. -
Sütés:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat. A burgonyás keverékből lisztes kézzel tallérokat formázunk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tipp: ne fordítsd meg túl hamar – várd meg, míg az alja szép ropogós kérget kap!
💡 Tipp & variáció
Ha különlegessé tennéd, próbáld meg reszelt sajttal vagy egy csipet füstölt paprikával feldobni a masszát!
Vegetáriánus barátod is imádni fogja, főleg ha egy nagy adag fokhagymás tejföllel tálalod.
⏱ Időzítés
-
Munka: kb. 20 perc
-
Teljes idő: kb. 40 perc
🍽 Tálalási tipp
Friss petrezselyemmel megszórva, fokhagymás tejföllel vagy egy gyors uborkasalátával – garantáltan elfogy, mielőtt a második adag kisülne. 😄
